
Esas No: 2020/511
Karar No: 2022/6814
Karar Tarihi: 08.03.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/511 Esas 2022/6814 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanığın, hakaret ve tehdit suçlarını işlediği iddiasıyla Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılandığı ve mahkumiyet hükmüyle cezalandırıldığı belirtiliyor. Ancak, hükümlerin yerel mahkemece bozulması üzerine yapılan temyiz incelemesinde, dosyada yapılan incelemeler sonucunda hükümlerin bozulması gerektiği karara bağlanmıştır. Kararda, sanığın hakaret ve tehdit suçlarını işlediği iddiasının doğruluğu tartışılırken, tanık beyanları arasındaki çelişkilerin giderilmediği ve uzlaşma teklifinin yasal şekilde yapılmadığı gerekçeleriyle hükmün bozulması gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, 7188 sayılı Kanun'un değişiklik yaptığı CMK'nın 251. maddesinde yer alan basit yargılama usulüne ilişkin hükümlerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği belirtilerek, yeniden değerlendirme yapılması gerektiği ifade edilmiştir.
Detaylı Açıklama:
- Sanığın hakaret ve tehdit suçlarını işlediği iddiasıyla yargılandığı, mahkumiyet hükmüyle cezalandırıldığı ve hükümlerin yerel mahkemece bozulduğu belirtiliyor.
- Temyiz incelemesi yapılmış ve dosyada yapılan incelemeler sonucunda hükümlerin bozulması gerektiği karara bağlanmıştır.
- Kararda, san
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Tehdit, hakaret
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Sanığın, katılanları "sizleri öldürtürüm,benden s..imi alırsınız,a..kodumun...." biçiminde hakaret ve tehdit ettiğinin iddia ve kabul edilmesi, katılan ... 'nin, bu olay esnasında tanık ...'in de olay yerinde olduğunu ve duyduğunu beyan etmesi, tanık ...'in ise soruşturma evresinde alınan beyanında sadece hakaret eylemini doğrulaması, tehditten söz etmemesi karşısında, olayın tek tanığı olan ...'in yöntemince beyanı alındıktan sonra, beyanlar arasındaki çelişkiler de giderilip, tüm kanıtların birlikte değerlendirilmesi ve hangi anlatıma hangi nedenle üstünlük tanındığı açıklanıp, sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiğinin gözetilmemesi,
2-CMK'nın 253. maddesinin dördüncü fıkrasında, büro tarafından görevlendirilen uzlaştırmacının, şüpheli ile mağdur veya suçtan zarar görene uzlaşma teklifinde bulunacağı, uzlaştırmacının, uzlaşma teklifini açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla da yapabileceği düzenlenmiş, şüpheli, mağdur veya suçtan zarar görenin, kendisine uzlaşma teklifinde bulunulduktan itibaren üç gün içinde kararını bildirmediği takdirde teklifi reddetmiş sayılacağı belirtilmiştir. Eğer uzlaştırmacı taraflara ulaşamamış ise ancak açıklamalı tebligat veya istinabe yoluyla uzlaşma teklifinde bulunabilecektir. Uzlaştırmacının tarafların bulunduğu yerdeki uzlaştırma bürosuna talimat yazma hak ve yetkisi bulunmamaktadır. Uzlaştırmanın yargı işlemi niteliğinde olduğu nazara alındığında anılan fıkrada sözü edilen açıklamalı tebligat, kazai mercilerce yapılacak tebligatı düzenleyen 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılacak olan tebligattır ve normal posta yoluyla bu işlem gerçekleştirilemeyecektir. Açıklamalı tebligat ya da istinabe işlemi ancak uzlaştırmacıya görev veren uzlaştırma bürosu aracılığıyla yerine getirilebilecektir.
Bu açıklamalar karşısında, uzlaşma teklif formlarının ptt gönderisi biçiminde gönderildiği anlaşılmakla, uzlaşma teklifinin taraflara yasaya uygun şekilde ve yöntemince yapılmadığı gözetilmeden, yargılamaya devamla sanığın mahkumiyetine hükmolunması,
3- Uzlaşmanın sağlanamaması halinde ise;
17/10/2019 gün ve 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesiyle değişik CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK'ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin Anayasa Mahkemesi’nin 14/01/2021 tarihli ve 2020/81 esas, 2021/4 sayılı kararıyla " basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar verilmesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK'nın 251/1. maddesi kapsamına giren suçlar yönünden; Anayasa'nın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve 5271 sayılı CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
Bozmayı gerektirdiğinden, sanık ...'un temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 08/03/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.
