Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/17213
Karar No: 2015/8647
Karar Tarihi: 12.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/17213 Esas 2015/8647 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı bir işçi ve şirketin taşeronu olarak çalıştığını iddia etmiş ve iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini belirterek ücret alacağının tahsilini istemiştir. Davalı işveren ise çalışanın müvekkili şirkette değil başka bir şirkette çalıştığını iddia etmiştir. Mahkeme, çalışmanın kanıtlanamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının tanıklarının dinlenilmediği ve hukuki dinlenilme hakkının kısıtlandığı gerekçesiyle kararı bozmuştur. Kanun olarak ise HMK 27. maddesi, iddia ve savunma hakkının kısıtlanmasının sonuçlarını düzenlemiştir.
7. Hukuk Dairesi         2014/17213 E.  ,  2015/8647 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Mersin 5. İş Mahkemesi
    Tarihi : 01/07/2014
    Numarası : 2013/499-2014/213

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı, ....’nın taşeronu olan .... LTD. şirkatinde çalıştığını iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ileri sürerek, 2013 YILI Ocak ve Şubat aylarına ait ücretlerinin ödenmediğini bildirerek ücret alacağının tahsilini istemiştir.
    Davalı ...., davacının müvekkili şirkette çalışmadığını, ... Hazır Beton Ltd. Şirketinin işçisi olduğunu alacakları varsa bu şirketten talep etmesi gerektiğini, bu şirketlerle müvekkili arasında alt-üst işveren ilişkisi olmadığını, işin bir bölümünün değil tamamının devredildiğini belirterek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
    Çalışma olgusu her türlü delille ispat edilebilir. İspat yükü davacı işçi üzerindedir. Bu nedenle çalışma olgusu tüm deliller değerlendirilerek hiçbir kuşku ve duraksamaya yer vermeyecek şekilde belirlenmelidir.
    İddia ve savunma hakkı, 6100 sayılı HMK"nun hukuki dinlenilme haklı başlıklı 27. maddesi ile usul hukukumuza yansıtılmıştır.
    Anılan maddenin birinci fıkrasında davanın taraflarının kendi hakları ile bağlantılı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip oldukları belirtildikten sonra maddenin ikinci fıkrasında bu hakkın "açıklama ve ispat hakkı"nı da içerdiği vurgulanmıştır. Davanın taraflarının, usul hukuku hükümlerine aykırı olarak ispat hakkını kullanmalarının kısıtlanması,iddia ve savunma hakkının kısıtlanması sonucunu doğurur.
    Somut olayda; davacı taraf dava dilekçesinde tanık deliline dayanmış, tanık listesi sunmuş, tahkikat aşamasında da tanık dinletmek istediğini beyan etmiş ancak Mahkemece davanın konusu itibariyle tanık dinlenmesine yer olmadığı gerekçesiyle bildirilen davacı tanıkları dinlenilmeksizin davacının davalı işyerinde çalışmasının belirlenemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Mahkemece, davacı tarafa tanığını dinletme imkanı sağlanması, tanık beyanlarının diğer delillerle birlikte değerlendirilmek suretiyle sonucuna göre taraflar arasındaki uyuşmazlık konularının açıklığa kavuşturularak hüküm kurulması gerekirken, davacı tanıklarının usul hukuku hükümlerine aykırı olarak dinlenilmeyip, davacının hukuki dinlenilme hakkının kısıtlanarak eksik inceleme sonucu yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması ve usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, bozma nedenine göre davacının diğer temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, 12/05/2015 gününde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi