Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/16547
Karar No: 2015/9872
Karar Tarihi: 25.05.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2014/16547 Esas 2015/9872 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Dava işçi ile belediye arasında kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağı talebi üzerinedir. Mahkeme, işçinin emeklilik nedeniyle işten ayrıldığını ve kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağını hüküm altına almıştır. Ancak, kıdem tazminatı faizinin başlangıcı noktası ve yıllık izin ücreti konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır. Yargıtay kararı, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmesi gerektiğini belirtir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır ve yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu ve yaşlılık aylığı bağlandığını belgelemesi şarttır. Yıllık izin ücretinde ise eksik inceleme sonucu yanlış karar verildiği belirtilmiştir. Kararda ayrıca, davanın dışı diğer şirketlere ihbar edilmeden karar verilmesi de eleştirilmiştir. Kanun maddeleri olarak 4857 sayılı İş Kanunu'nun 120.nci maddesi ve 1475 sayılı Yasada yer alan 14.üncü maddenin onbirinci fıkrası belirtilmiştir.
7. Hukuk Dairesi         2014/16547 E.  ,  2015/9872 K.

    "İçtihat Metni"

    İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin emeklilik nedeniyle sona erdiğini ileri sürerek kıdem tazminatı ve yıllık izin alacağı talep etmiştir.
    Davalı Belediye vekili, müvekkili idarenin ihale makamı olduğunu belirterek davanın husumetten reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davacının emeklilik nedeniyle işten ayrıldığı gerekçesiyle kıdem ve yıllık izin alacakları hüküm altına alınmıştır.
    Taraflar arasında kıdem tazminatı faizinin başlangıcı noktasında uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununun 120 nci maddesi yollamasıyla, halen yürürlükte bulunan 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesinin onbirinci fıkrası hükmüne göre, kıdem tazminatının gününde ödenmemesi durumunda mevduata uygulanan en yüksek faize karar verilmelidir. Faiz başlangıcı fesih tarihi olmalıdır. İş sözleşmesinin ölüm ya da diğer nedenlerle son bulması faiz başlangıcını değiştirmez. Ancak, yaşlılık, malullük aylığı ya da toptan ödeme almak için işyerinden ayrılma halinde, işçinin bağlı bulunduğu kurum ya da sandığa başvurduğunu ve yaşlılık aylığı bağlandığını belgelemesi şarttır. Bu halde faiz başlangıcı da anılan belgenin işverene verildiği tarihtir.
    Yaşlılık aylığı bağlandığına ilişkin belge işverene bildirilmemişse, işverence kıdem tazminatı olarak ilk taksitin ödendiği tarih bakiye kıdem tazminatı için faiz başlangıcı sayılmalıdır. Böyle bir taksit ödemesi de olmadığı durumlarda faiz başlangıcı, davanın açıldığı ya da icra takibinin yapıldığı tarihtir.
    Somut olayda, davacıya yaşlılık aylığı bağlandığına dair ..."dan alınmış bir belgeye dosyada rastlanılamadığından, şayet varsa anılan belgenin işverene verilip verilmediği araştırılmadan 10.01.2013 fesih tarihinden faiz yürütülmesi hatalıdır. Faizin başlangıç tarihi yapılacak tespite göre belirlenmelidir.
    3-Taraflar arasında yıllık izin ücreti de uyuşmazlık konusudur.
    Somut olayda, davacının, davalılar dışındaki çalıştığı diğer şirketlerden özlük dosyaları getirtilerek kullanmadığı yıllık izin süresi belirlenip yıllık izin ücreti alacağı hesabı yapılarak çıkacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması bozma nedenidir.
    4-Ayrıca, davanın, davalı Belediye Başkanlığının talebine rağmen dava dışı diğer şirketlere ihbar edilmeden karar verilmesi de isabetsizdir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 25/05/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi