Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2013/22880
Karar No: 2014/4381
Karar Tarihi: 24.02.2014

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2013/22880 Esas 2014/4381 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından istenen temyiz başvurusu üzerine Yargıtay 7. Hukuk Dairesi tarafından incelenen dava, Kahramanmaraş İş Mahkemesi'nde görülmüştür. Davanın konusu, davalı işveren tarafından haksız fesih yapılan iş sözleşmesi nedeniyle davacı tarafından talep edilen kıdem ve ihbar tazminatı ile diğer alacaklardır. Mahkeme davacının istifa ederek işyerinden ayrıldığı anlamına gelen tanık beyanlarına dayanarak sadece kıdem tazminatına hükmetmiştir. Ancak, davalı tarafın savunmaları gözetilmeden ihbar tazminatı reddedilmiştir. Ayrıca, ücretin miktarı konusunda taraflar arasında uyuşmazlık bulunduğu için emsal ücret araştırması doğrultusunda belirlenmesi gerekmekteydi fakat davacının tanıklarına dayanılarak sonuca gidilmiştir. Bu sebeplerle Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, mahkeme kararını bozma kararı almıştır.
4857 sayılı İş Kanununda ücret kavramı tanımlanmış ve ücretin periyodik bir ödeme olduğu kabul edilmiştir. Taraflar arasında belirlenen ücret miktarı herhangi bir sözleşme olmamışsa Borçlar Kanununun 323. Maddesine göre tespit edilebilir. Emsal ücret araştırması yapılması gereken durumlarda, Borçlar Kanununun 323. Maddesi gibi faktörler göz önünde bulundurularak ücret belirlenir.
Kanun maddelerine göre, işverenler en geç iki ay içinde yazılı iş sözleşmeleri yapmak ya da iş koşullarını, temel ücreti ve ek ücretleri belirten belgeleri işçilere vermekle yükümlüdürler. Ücretlerin ödendiği yerlerde ise ücret hesap pusulası benzeri bir belgenin işçilere verilmesi zorunludur. Kabul edilebilir nitelikte düzenlenmiş belgeler, işçinin
7. Hukuk Dairesi         2013/22880 E.  ,  2014/4381 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi : Kahramanmaraş İş Mahkemesi
    Tarihi : 02/04/2013
    Numarası : 2011/631-2013/239

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşılmakla, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1.Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine.
    2.Davacı vekili, davacının 01.05.2008-30.09.2011 tarihleri arasında 1200,00 TL ücretle çalıştığını sözleşmesinin işveren tarafından haksız feshedildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla çalışma, yıllık izin, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davacının 3-4 günlük izin sonrası yaklaşık bir ay süre ile işe gelmediğini, yapılan davete rağmen işe geri dönmediğini, asgari ücretle çalıştığını savunarak davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkemece davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından feshedildiği, 1200,00 TL ücretle çalıştığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda davacı tanık beyanlarından davacının istifa ederek işyerinden ayrıldığı anlaşılmaktadır. Davacının Mahkeme kararıyla da hüküm altına alınan fazla çalışma, hafta tatili, ulusal bayram genel tatil alacaklarının ödenmediği ve davacı tarafından sözleşmenin haklı ve eylemli olarak feshedildiği anlaşılmakla kıdem tazminatına hükmedilse de kendisi sözleşmeyi feshettiğinden ihbar tazminatının reddi gerektiği gözetilmeksizin yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozma nedenidir.
    3. Taraflar arasında işçiye ödenen aylık ücretin miktarı konusunda uyuşmazlık bulunmaktadır.
    4857 sayılı İş Kanununda 32 nci maddenin ilk fıkrasında, genel anlamda ücret, bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutar olarak tanımlanmıştır.
    Ücret kural olarak dönemsel (periyodik) bir ödemedir. Kanunun kabul ettiği sınırlar içinde tarafların sözleşme ile tespit ettiği belirli ve sabit aralıklı zaman dilimlerine, dönemlere uyularak ödenmelidir. Yukarıda değinilen Yasa maddesinde bu süre en çok bir ay olarak belirtilmiştir.
    İş sözleşmesinin tarafları, asgarî ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez. Böyle bir durumda dahi ücret, Borçlar Kanunun 323 üncü maddesinin ikinci fıkrasına göre tespit olunmalıdır. İş sözleşmesinde ücretin kararlaştırılmadığı hallerde ücretin miktarı, işçinin kişisel özellikleri, işyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan işin niteliği, iş sözleşmesinin türü, işyerinin özellikleri, emsal işçilere o işyerinde ya da başka işyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir.
    4857 sayılı Yasanın 8 inci maddesinde, işçi ile işveren arasında yazılı iş sözleşmesi yapılmayan hallerde en geç iki ay içinde işçiye çalışma koşullarını, temel ücret ve varsa eklerini, ücret ödeme zamanını belirten bir belgenin verilmesi zorunlu tutulmuştur. Aynı yasanın 37 nci maddesinde, işçi ücretlerinin işyerinde ödenmesi ya da banka hesabına yatırılması hallerinde, ücret hesap pusulası türünde bir belgenin işçiye verilmesinin zorunlu olduğu hükme bağlanmıştır. Usulünce düzenlenmiş olan bu tür belgeler, işçinin ücreti noktasında işverenden sadır olan yazılı delil niteliğindedir. Kişi kendi muvazaasına dayanamayacağından, belgenin muvazaalı biçimde işçinin isteği üzerine verildiği iddiası işverence ileri sürülemez. Ancak böyle bir husus ileri sürülsün ya da sürülmesin, muvazaa olgusu mahkemece resen araştırılmalıdır.
    Somut olayda davacı 1200,00 TL ücretle çalıştığını iddia etmiş, davacı tanıkları ücretin miktarını doğrulamışlardır. Davalı ise davacının asgari ücretle çalıştığını savunmuştur. Mahkemece emsal ücret araştırması yapılmış Fırıncılar Odası kalfa ve usta yardımcılarının asgari ücretin %10-20 fazlası kadar, ustaların ise kalfaya göre %10-20 daha fazla ücret alabileceğine dair cevap vermiştir.
    Davacı hamur ustası olduğundan emsal ücret araştırması yazısı doğrultusunda ücretin belirlenmesi ve tüm alacakların bu ücret üzerinden hesaplanması gerekirken davacı tanık beyanları ile sonuca gidilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine 24.02.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi