Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/41944
Karar No: 2015/26355
Karar Tarihi: 23.12.2015

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/41944 Esas 2015/26355 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde çalışan davacı, iş akdini kendisinin bazı işçilik alacaklarının ödenmediği gerekçesiyle feshetti ve kıdem tazminatı ile ödenmeyen ücret ve diğer bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etti. Mahkeme davanın kısmen kabulüne karar verdi. Ancak, kararın gerekçesinde ücret alacağına ilişkin olarak “ödendiği usulüne uygun olarak ispatlanamayan ücret istemi de kabul edilmiştir” ifadeleri kullanılmasına rağmen kararın hüküm fıkrasında ücret alacağına ilişkin olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmamıştır. Ayrıca, dava iki ayrı şirkete karşı açılmış olup, mahkemece dava konusu alacakların davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmiştir. Ancak, davacı yararına hükmedilen avukatlık ücretinin de davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline şeklinde karar vermek gerekirken, hangi davalıdan tahsiline karar verildiği anlaşılmamıştır. Bu nedenlerle temyiz olunan kararın bozulmasına karar verilmiştir.
Kanun maddeleri: Anayasa'nın 141. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 297. maddesi.
(Kapatılan) 7. Hukuk Dairesi         2015/41944 E.  ,  2015/26355 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak


    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtayca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre davalıların tüm, davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazlarının reddine,
    2- Davacı, davalı işyerinde 01/08/2006 - 30/06/2014 tarihleri arasında bilgi işlem elemanı olarak çalıştığını, iş akdinin kendisi tarafından bazı işçilik alacaklarının ödenmediği gerekçesi ile ihtar çekerek feshedildiğini bildirerek kıdem tazminatı ile ödenmeyen ücret ve diğer bazı işçilik alacaklarının tahsilini talep etmiştir.
    Davalılar, davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne verilmiştir.
    Anayasanın 141"nci maddesi uyarınca, yargı kararlarının gerekçeli olarak yazılması gerekir. Bu husus 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun 297nci maddesinde de hüküm altına alınmıştır. Anılan anayasal ve yasal düzenlemeler gereğince yargıcın, tarafların iddia ve savunmalarının özetini, anlaştıları ve anlaşamadıkları hususları, çekişmeli vakıalar hakkında toplanan delilleri, delillerin tartışılması ve değerlendirilmesini, sabit görülen vakıalarla bunlardan çıkarılan sonuç ve hukuki sebepleri kararda göstermesi zorunludur. Maddi olgularla hüküm fıkrası arasındaki hukuki bağlantı da ancak bu şekilde kurulabilecek, ayrıca yasal unsurları taşıyan bu gerekçe sayesinde, kararların doğruluğunun denetlenebilmesi mümkün olacaktır. Kararın gerekçesi ile hüküm fıkrasının birbirine aykırı olmaması gerekir.
    Somut olayda davacı usulüne uygun şekilde harçlandırılmış dava dilekçesi ve ıslah dilekçesinde ücret alacağı talep etmiştir. Mahkemece kararın gerekçesinde ücret alacağına ilişkin olarak “ödendiği usulüne uygun olarak ispatlanamayan ücret istemi de kabul edilmiştir” ifadeleri kullanılmasına rağmen kararın hüküm fıkrasında ücret alacağına ilişkin olumlu veya olumsuz bir hüküm kurulmamıştır. 6100 sayılı HMK 297 nci maddesine göre kararın gerekçesi ile hüküm fıkrası birbirine aykırı olamayacağı gibi mahkeme dava dilekçesi ile talep edilen her bir talep hakkında da hüküm kurmak zorundadır. Mahkemece bu husus gözetilmeksizin hüküm fıkarı ile gerekçenin birbirine aykırı olacak şekilde hüküm kurulması ve dava dilekçesi ile talep edilen bir alacak hakkında karar verilmemesi hatalı olup bozma nedenidir.
    3- Dava iki ayrı şirkete karşı açılmış olup, mahkemece dava konusu alacakların davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline karar verilmişken, davacı yararına hükmedilen avukatlık ücretinin de davalılardan müşterek ve müteselsilen tahsiline şeklinde karar vermek gerekirken, hangi davalıdan tahsiline karar verildiği de anlaşılamayacak şekilde “davalıdan tahsiline” şeklinde karar verilmesi bozma nedenidir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenlerle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harçlarının davalılara yükletilmesine, 23.12.2015 gününde oybirliği ile karar verildi.











    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi