Abaküs Yazılım
3. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14796
Karar No: 2015/345
Karar Tarihi: 12.01.2015

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi 2014/14796 Esas 2015/345 Karar Sayılı İlamı

3. Hukuk Dairesi         2014/14796 E.  ,  2015/345 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : SAMSUN 1. AİLE MAHKEMESİ
    TARİHİ : 24/12/2013
    NUMARASI : 2013/519-2013/674

    Taraflar arasında görülen iştirak nafakası davasının yapılan yargılaması sonunda yerel mahkemece verilen hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı vekili dava dilekçesinde; Tarafların beş tane müşterek çocuklarının olduğunu, boşanma neticesinde müşterek çocuklardan Semiha ve Tuğçe"nin velayetlerinin davacıya verildiğini, davacının sağlık durumunun bozulduğunu, çalışamadığını, bu güne kadar ailesinin yardımları ile çocuklarına baktığını, davalının Kafkas Tekstil unvanlı şirkette iyi bir maaşla çalıştığını, çocukların okul çağına gelmeleri nedeni ile zaruri ihtiyaçlarının arttığını ifade ederek velayeti müvekkilinde bulunan çocuklar için ayrı ayrı 250,00"şer TL iştirak nafakasına hükmedilmesini talep ve dava etmiştir.
    Mahkemece; davanın kısmen kabulüne karar verilerek çocuklar Semiha ve Tuğçe için ayrı ayrı 100,00"er TL iştirak nafakası bağlanması yönünde hüküm tesis edilmiş; hüküm davacı tarafından temyiz edilmiştir.
    İştirak nafakası; çocuğun yaşı, eğitim durumu, günün ekonomik koşulları ile genel ihtiyaçlar ve ana-babanın mali durumlarına göre takdir edilir.
    Mahkemece, nafaka takdir edilirken; çocuğun yaşı ve ihtiyaçlarının yanında, ana-babanın gelir durumu da gözetilmeli ve nafaka yükümlüsünün (babanın) gelir durumu ile orantılı olacak şekilde hakkaniyete uygun bir nafakaya hükmedilmelidir.
    Dosya kapsamından; yapılan ekonomik sosyal durum araştırmaları neticesinde, davacı kadının ev hanımı olup çalışmadığı, kendisine ait evde kira vermeden oturduğu, davalının ise; K..K.. Tekstil adlı işyerinde işçi olduğu, asgari ücret aldığı, SGK"lı olduğu, babasına ait evde annesi, babası ve çocukları ile kaldığı, kira ödemediği anlaşılmaktadır.
    Ancak davacı tarafça davalının iyi bir maaşla çalıştığı iddia edilmekte olup, davalının çalışmakta olduğu işyerine ve SGK"na yazı yazılarak davalının mali durumu tam olarak tesbit edilip sonucuna göre karar verilmesi gerekirken bu konuda deliller tam olarak toplanmadan eksik inceleme ve araştırma ile hüküm kurulmuştur.
    Hal böyleyken; davalının sosyal ve ekonomik durumunun tam olarak tespit edilmesi, nafakanın niteliğine göre müşterek çocukların yaşı, eğitim durumları ve ihtiyaçları belirlenerek hakkaniyete uygun bir miktar iştirak nafakasının belirlenmesi gerekirken, eksik inceleme ve yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş bozmayı gerektirmiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA ve peşin alınan temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 12.01.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi