Abaküs Yazılım
4. Ceza Dairesi
Esas No: 2016/5762
Karar No: 2020/7991
Karar Tarihi: 25.06.2020

Tehdit - hakaret - Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2016/5762 Esas 2020/7991 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Ceza Mahkemesinde görülen bir davada, sanıkların tehdit ve hakaret suçlamalarından beraat ettikleri ve ceza verilmesine yer olmadığına karar verildiği belirtilmiştir. Ancak temyiz sonucunda, mahkemenin kararının kanuna aykırı olduğu ve beraat kararının gerekçesinin mantık ve hukuk kurallarına aykırı olduğu gerekçesiyle karar bozulmuştur. Sanıkların tehdit suçunu işledikleri ve hakaret suçundan da cezalandırılmaları gerektiği belirtilerek, dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- TCK'nın 106/1 maddesi (tehdit suçu)
- TCK'nın 125/1 maddesi (hakaret suçu)
- TCK'nın 129/3 maddesi (hakaret suçu için ceza verilmemesi durumu)
4. Ceza Dairesi         2016/5762 E.  ,  2020/7991 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Tehdit, hakaret
    HÜKÜMLER : Beraat, ceza verilmesine yer olmadığı

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir. Ancak;
    1-Tehdit fiili, kişinin ruh dinginliğini bozan, iç huzurunu, bilinç ve irade özgürlüğünü ihlal eden bir olgudur. Fiilin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli, yeterli ve uygun olması gerekir. Ayrıca tehdidin somut olayda muhatap üzerinde etkili olması şart değildir. Bu nedenle mağdurun korkup korkmadığının araştırılması gerekmez.
    Tehdit suçunun manevi öğesi genel kasttan ibaret olup suçun yasal tanımındaki unsurlarının bilerek ve istenerek işlenmesini ifade eder. Olayda tasarlamanın varlığı aranmadığı gibi, saikin de önemi yoktur.
    Kavga ve tartışma sırasında haksız bir fiilin kendisinde husule getirdiği şiddetli öfke ve elemin (gazabın) failin iradesini etkileyen bir etken olarak kusur yeteneğinde meydana getirdiği azalma nedeniyle koşulları varsa ancak yasal indirim nedeni olarak kabul edilebilmesi olanaklı ise de, önceden ilke boyutunda kastı kaldıran ve suçun oluşumunu engelleyen bir husus olarak kabulü mümkün değildir.
    Bu açıklamalar doğrultusunda, mahkemece sanıkların, katılan ..."ı birlikte tehdit ettiklerinin kabul edilmesi karşısında; sanıkların bu eylemlerinin mağdur üzerinde ciddi bir korku yaratabilmesi açısından sonuç almaya objektif olarak elverişli ve yeterli olduğundan birden fazla kişi ile birlikte tehdit suçunun oluşacağı gözetilmeden, ""yaralama eylemi ile tehdit eyleminin birlikte gerçekleştirildiği dikkate alındığında, yaralama eylemi sırasında mağdurun güvenlik duygusunu, iç huzurunun bozulduğu gibi tehlikenin de basit tıbbi müdahale ile yaralanacak şekilde gerçekleştiği bu nedenle tehdit suçunun unsurlarının oluşmadığı "" şeklindeki kanuni ve yerinde olmayan gerekçeyle beraat kararı verilmesi,
    2-Sanıkların aşamalarda, karşılıklı sürtüşmeler olduğu ancak karşılıklı küfürleşme olmadığına ilişkin savunmaları, tanıkların da katılanların sanıklara hakaret ettiklerinin doğrulamamaları karşısında hakaretin karşılıklı olduğuna ilişkin dosyadaki bilgi ve anlatıma uygun olmayan gerekçeyle, sanıklar hakkında TCK"nın 129/3. maddesi gereğince ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi,
    Kanuna aykırı ve katılan ..., ... ve ... vekillerinin temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden HÜKÜMLERİN 5320 sayılı Kanunun 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK"nın 321. maddesi uyarınca BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 25/06/2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi