Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/12902
Karar No: 2017/2117
Karar Tarihi: 20.03.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/12902 Esas 2017/2117 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davanın konusu, satış vaadi sözleşmesine dayalı olarak tapu iptali ve tescil isteğidir. Davacılar, davalılar arasında yer alan bir taşınmazda bulunan hisselerin tamamını bir satış sözleşmesiyle satın aldıklarını ve kullanmaya başladıklarını belirterek, dava konusu taşınmazdaki hisselerin kendilerine ait olan kısmının ayrı bir parsel numarası verilerek tapuya kaydedilmesini talep etmişlerdir. Mahkeme, davayı kabul etmiştir. Ancak, bir kısım davalılar tarafından yapılan temyiz başvurusu sonucunda Yargıtayca incelenen kararda, tarafların tam olarak belirlenmediği ve diğer yasal gerekliliklerin yerine getirilmediği anlaşılmıştır. Bu nedenle, mahkeme kararı bozulmuştur.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, dava sürecinde tarafların kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahip oldukları belirtilmiştir. Hukuki dinlenilme hakkı, adil yargılama hakkının en önemli unsurudur. Mahkemelerin, taraf teşkilinin kamu düzenine ilişkin olduğu nedeniyle, her aşamada re'sen dikkate alması gerekmektedir. Davacıların tapu kayıt malikleri hakkında yaptıkları isim tashihi için gereken kontrollerin yapılmaması ve diğer yasal gerekliliklerin yerine getirilmemesi nedeniyle, kar
14. Hukuk Dairesi         2016/12902 E.  ,  2017/2117 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalılar aleyhine 01.08.2011 gününde verilen dilekçe ile tapu iptali ve tescil istenmesi üzerine yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 25.11.2014 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi bir kısım davalılar tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra Dairemizin 09.02.2016 günlü mahalline iade kararı sonrası dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Dava, satış vaadi sözleşmesine dayalı tapu iptali ve tescil isteğine ilişkindir.
    Davacı vekili, ... İli, ... İlçesi, ...Mahallesi bulunan ... ada 2 parsel sayılı taşınmazda davalı ... Turan ile bir kısım davalıların murisleri ...’e ait hisselerin tamamının davacıların murisi ....Noterliği’nce düzenlenen 01.06.1982 tarihli, 9568 yevmiye no’lu düzenleme şeklinde satış vaadi sözleşmesiyle satın aldığını, satın aldıktan sonra taşınmazın tamamını kullanmaya başladığını ve üzerine bir bina inşa ettiğini, taşınmazın halen de davacılar tarafından zilyet edildiğini belirterek dava konusu taşınmazdaki.., ... ve ...’e ait olan 449,12 m2 yüzölçümündeki kısmın ayrı bir parsel numarası verilerek mirasçılık belgesindeki payları oranında davacılar adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar, davaya cevap vermemişlerdir.
    Mahkemece, davanın kabulü ile dava konusu taşınmazda .... ait olan 449,12 metrekarelik kısmın tapusunun iptali ile ayrı bir parsel numarası verilerek mirasçılık belgesindeki payları oranında davacılar adına tapuya kayıt ve tesciline karar verilmiştir.
    Hükmü, bir kısım davalılar temyiz etmiştir.
    6100 sayılı HMK"nun 27. maddesi hükmü uyarınca, davanın tarafları, müdahiller ve yargılamanın diğer ilgilileri, kendi haklarıyla bağlı olarak hukuki dinlenilme hakkına sahiptirler. Hukuki dinlenilme hakkı, Anayasanın 36. maddesinde ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin 6. maddesinde düzenlenen adil yargılama hakkının en önemli unsurudur.
    Somut olayda; satış vaadi sözleşmesi borçlularından ...’in 06.06.1996 tarihinde öldüğü, ibraz edilen mirasçılık belgesine göre mirasçılarından ...’ın davada taraf olarak yer almadığı; bir kısım davalıların murisi ...’ın 17.08.1986 tarihinde öldüğü ibraz edilen mirasçılık belgesine göre mirasçılarından ..., ..., ..., ..., ... ve ...’ün davada taraf olarak yer almadığı anlaşılmıştır.
    Ayrıca tapu kayıt malikleri İbrahim oğlu ...ın, davalılardan ... oğlu ... ile bir kısım davalıların murisi ...isimli kişilerle aynı kişi olup olmadığı anlaşılmamıştır.
    Taraf teşkili kamu düzenine ilişkin olduğundan, mahkemenin bu durumu her aşamada re"sen dikkate alması gerekir. Mahkemece, tapu maliklerinden .... oğlu ..."ın aynı kişi olup olmadığının belirlenmesi, aynı kişi olmaları halinde tapuda isim tashihi için süre verilmesi ve ölü ...’ın davada yer almayan mirasçılarından ..., ..., ..., ..., ... ve ...’ün davaya dahil edilmesi, aksi halde sağ iseler kendilerinin, ölü iseler ibraz ettirilecek mirasçılık belgesine tespit edilecek mirasçılarının davada yer almalarının sağlanması; ölü ...’in davada taraf olmayan mirasçıları ....a dava dilekçesi ve duruşma gününü bildirir davetiye tebliğ edilerek davaya dahil edildikten sonra işin esası hakkında bir karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde taraf teşkili sağlanmaksızın davanın kabulüne karar verilmesi hükmün bozulmasını gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, bozma nedenine göre sair temyiz itirazlarının incelenmesine şimdilik yer olmadığına, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 20.03.2017 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi