Abaküs Yazılım
14. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/4631
Karar No: 2017/2115
Karar Tarihi: 20.03.2017

Yargıtay 14. Hukuk Dairesi 2016/4631 Esas 2017/2115 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bu mahkeme kararı, mirasbırakanın mirasçılık belgesinin verilmesi talebine ilişkindir. Davacılar, mirasbırakanın ölü kız kardeşlerinin varisleri olduklarını iddia etmiştir. Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir ancak nüfus kayıtlarına göre mirasçılık belgesinin verilmesi gerektiği belirtilmiştir. Re'sen yapılacak araştırma ile mirasçıların belirlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Ayrıca, mirasbırakanın kayınbiraderinin kızı mirasbırakandan önce vefat etmiştir, bu nedenle bu kişinin çocuğunun mirasçı olamayacağı belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri şöyledir: 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesi, 575. maddesi ve 30.maddesi.
14. Hukuk Dairesi         2016/4631 E.  ,  2017/2115 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi

    Davacılar tarafından, 10/09/2015 gününde verilen dilekçe ile mirasçılık belgesi istenmesi üzerine yapılan inceleme sonunda; davanın kabulüne dair verilen 08/02/2016 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davacı ... tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün kağıtlar incelenerek gereği düşünüldü:
    Dava, mirasbırakan ...’ün mirasçılık belgesinin verilmesi talebine ilişkindir.
    Mahkeme, davanın kabulüne karar vermiştir.
    Hükmü, davacı ... temyiz etmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 598. maddesi hükmünde başvurusu üzerine yasal mirasçı oldukları belirlenenlere, Sulh Mahkemesi"nce mirasçılık sıfatlarını gösteren bir belge verileceği, mirasçılık belgesinin geçersizliğinin her zaman ileri sürülebileceği açıklanmıştır. Yine 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu"nun 575. maddesi hükmüne göre miras ölümle açıldığı gibi aynı Kanun"un 30.maddesi hükmüne göre de doğum ve ölüm, nüfus sicilindeki kayıtlarla ispat olunabileceği, nüfus kütüklerinde kayıt bulunmaması veya bulunan kaydın doğru olmadığının anlaşılması halinde, gerçek durumun her türlü delille kanıtlanması mümkün olduğu düzenlenmiştir. Hukukumuzda çekişmesiz yargıya tabi davalarda re’sen araştırma prensibi egemendir. Hasımsız açılan ve çekişmesiz yargıya tabi olan davalarda verilen kararlar kesin hüküm teşkil etmediği gibi bu kararlar açılacak bir iptal davası sonucunda değiştirilebilir veya ortadan kaldırılabilir.
    Somut olayda, mirasçılık belgesi nüfus kayıtlarına göre; nüfusta kayıt bulunmaması halinde her türlü belge ve delil değerlendirilmek suretiyle verilmelidir. Davacılar mirasbırakanın ölü kız kardeşleri ...’ın
    varisleri ... ve yine mirasbırakanın ölü kız kardeşi ...’in ölü kızı ...’nın varisleri ... ve ...’un mirasçı olduklarını belirttiğinden; bu konuda öncelikle nüfus kayıtları araştırılmak suretiyle, bulunamadığında davacıların gösterecekleri delillerle birlikte re’sen yapılacak araştırma ile mirasçıların belirlenmesi gerekir.
    Öte yandan, mirasbırakanın kayınbiraderi ...’ın 17.08.1983 tarihinde vefat eden kızı ..., 15.09.1991 tarihinde vefat eden mirasbırakandan önce vefat etmiştir. Bu durumda ...’in eşi ...’in sonraki evliliğinden olan çocuğu ...’in mirasçı olamayacağı gözetilmelidir. Ayrıca ...’ın kızı .., 06.07.1999 tarihinde vefat etmiştir ve eşi ... sağdır. ..., mirasbırakandan sonra vefat etmiş olmakla eşi ...’ün de mirasçı olması gerektiği gözetilmelidir.
    Yukarıda anılan ilkeler gözetilmeksizin karar verildiğinden kararın bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle davacının temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin yatırılan harcın istek halinde yatırana iadesine, 20.03.2017 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi