Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/2274
Karar No: 2015/4220
Karar Tarihi: 24.03.2015

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2015/2274 Esas 2015/4220 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan) 18. Hukuk Dairesi         2015/2274 E.  ,  2015/4220 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, davacının parti üyeliğinden çıkarılmasına ilişkin 29.09.2012 tarihli kararın iptali istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; DSP Merkez Disiplin Kurulunun 29.09.2012 tarihli kararı ile davacının parti üyeliğinden çıkarıldığını ileri sürerek kanun ve tüzüğe aykırı olan kararın iptaline karar verilmesini istemiş; mahkemece Valiliğin ve dernek eski başkanının muhatap olamayacağı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 57. maddesinde, hakkında partiden veya gruptan geçici veya kesin çıkarma cezası verilen parti üyesinin, bu cezaya karşı disiplin kuruluna sevk eden organ merci veya disiplin kurulunun görev ve yetkisizliği veya alınan kararların kanuna parti tüzüğüne ve iç yönetmeliğe şekil ve usul bakımından aykırı bulunduğu iddiasıyla, parti içi itiraz yollarını kullandıktan sonra son karara karşı otuz gün içinde bu kararı veren merciin bulunduğu yer asliye hukuk mahkemesine itiraz edebileceği, mahkemenin bu itirazları diğer işlerden önce ve en geç otuz gün içinde basit muhakeme usulüne göre inceleyerek kesin olarak karara bağlayacağı; 121. maddesinde ise, Türk Medeni Kanunu ile Dernekler Kanununun ve dernekler hakkında uygulanan diğer kanunların bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin, siyasi partiler hakkında da uygulanacağı hükme bağlanmıştır; Demokratik Sol Parti Tüzüğünün 17. maddesinde, Kurultay"ın parti örgütünün merkez organları arasında sayıldığı; 82. maddesinde de, merkez organlarında görevli olanlarca işlenen parti suçlarının merkez disiplin kurulunun yetki alanı içinde kaldığı; 84. maddesinin 3 numaralı bendinde, partiye zarar verici davranış ve açıklamalarda bulunmanın, 20 numaralı bendinde, partinin bütünlüğünü bozmaya veya sarsmaya yönelik çalışma yapmanın veya bu tür eylemlere katılmanın disiplin kurulunun görev ve yetki alanına giren parti suçunu oluşturduğu; 78 ve 86. maddelerinde ise Merkez Disiplin Kurulunun kararlarının kesin olduğu açıkca belirtilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; DSP Çankaya İlçe Teşkilatına 2003 yılında üye olan davacının, 11.04.2010 tarihinde DSP ... İl Başkanlığı yönetim kurulu üyesi ve üst kurul (Kurultay) delegesi seçildiği, Genel Merkez Örgüt Kurulunun istemi üzerine DSP Merkez Disiplin Kurulunun 29.09.2012 tarihli kararı ile Tüzüğün 84/3-20 maddeleri uyarınca partiye zarar verici davranış ve açıklamaları nedeniyle parti üyeliğinden kesin ihracına (çıkarılmasına) karar verildiği, davacı tarafından iptali istenen kanun ve tüzüğe aykırı olduğu ileri sürülen üyelikten çıkarmaya ilişkin kararın, davacının üyesi olduğu il veya ilçe disiplin kurulu tarafından değerlendirilmesi gerekirken merkez disiplin kurulu tarafından değerlendirme yapılmasının tüzüğe aykırı olduğu gerekçesiyle mahkemece davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında; davacının, hem disipline sevk hem de ihraç kararının alındığı tarihler itibariyle davalı parti merkez organlarından olan kurultay delegesi olduğu ve iptalini istediği kararın incelenmesinin Merkez Disiplin Kurulunun yetki alanı içinde olduğundan; mahkemece, iptal isteminin reddine karar verilmesi gerekirken, yerinde olmayan gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 24.03.2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi