Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/8154
Karar No: 2022/3792
Karar Tarihi: 26.05.2022

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2021/8154 Esas 2022/3792 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, davalı aleyhine muhdesatın aidiyetinin tespiti istedi. Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşmada, davacıların talebi kabul edildi. Ancak karşı oyda, yapıların kaçak olduğu ve tamamen yıkılması gerektiği belirtilerek, bedel istenemeyeceği vurgulandı. Ayrıca, davacı iddiasını ispatlayamadığı ve kabul kararının hatalı olduğu ifade edildi. Kararda bahsi geçen İmar Yasası'nın 21. ve 32. maddeleri, bütün yapılar için ruhsat alınması zorunluluğunu ve ruhsatsız veya aykırı yapıların durdurulması veya yıkılmasını düzenlemektedir.
7. Hukuk Dairesi         2021/8154 E.  ,  2022/3792 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Davacılar vekili tarafından, davalı aleyhine 08/04/2013 gününde verilen dilekçe ile muhdesatın aidiyetinin tespiti istenmesi üzerine Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma ilamına uyularak yapılan duruşma sonunda; davanın kabulüne dair verilen 26/10/2020 günlü hükmün Yargıtayca incelenmesi davalı tarafından istenilmekle süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra dosya ve içerisindeki bütün evrak incelenerek gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Mahkemece, Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin bozma ilamı doğrultusunda araştırma ve inceleme yapılarak verilmiş olan karar usul ve yasaya uygun bulunduğundan yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı onama harcının temyiz edene yükletilmesine, kararın tebliğinden itibaren 15 gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 26/05/2022 tarihinde oy çokluğu ile karar verildi.

    KARŞI OY
    Taşınmaz bütünleyici parçaları, arzın mülkiyetine tâbidir.
    Davaya konu yapıların kaçak olduğu sabittir.
    3194 sayılı İmar Yasası’nın 21. maddesi hükmü uyarınca, bazı istisnalar dışında, bütün yapılar için belediye veya valiliklerden yapı ruhsatı alınması zorunludur. Yapı ruhsatı ise, ancak projelerine, imar plânı ve yönetmeliğine göre ve resim ve harçları incelenerek verilir. Ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak inşa edilen yapılarda ruhsata aykırılık giderilemiyorsa, 3194 sayılı Yasa’nın 32. maddesi hükmü gereğince, ilgili belediye veya valilikçe inşaat derhal durdurulur ve yasal hale getirilmesi olanaksız ise veya ruhsat veya eklerine ya da imar mevzuatına aykırılık giderilemiyorsa bu hali ile yapılan yapının yıktırılmasına karar verilir.
    Yapının tümüyle kaçak yapılmış olması halinde yıkılması gereken bir yapı olup, ekonomik değerinden söz edilemeyeceğinden, yapıyı yapan paydaş lehine satış bedelinin paylaştırılması için avantaj sağlanmasını isteyemez. Başka bir anlatımla, tamamen kaçak olan yapılar için bedel istenemeyecektir.
    Kaçak bir yapı ekonomik değer taşımaz ve haklarında muhdesatın aidiyeti kararı verilemez.
    Kaldı ki, davacı iddiasını ispatlayamamış, iki tanığın soyut beyanı ile ispatlanamayan davanın kabulüne karar verilmesi de hatalıdır.
    Mevcut deliller, muris hayatta iken yapılan yapıların muris tarafından yapıldığının kabulünü gerektirir.
    Davanın tümü ile reddi gerekirken kabulünün doğru olmadığını düşündüğümden sayın çoğunluğun onama kararına katılmıyorum.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi