Abaküs Yazılım
23. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/7044
Karar No: 2015/1608
Karar Tarihi: 13.03.2015

Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/7044 Esas 2015/1608 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Ticaret Mahkemesi'nde görülen bir davada, kooperatif üyeliğinin tespiti istendi. Davalılar arasında ihtiyati dava arkadaşlığı olduğu için her bir davalı yönünden bağımsız bir hüküm niteliği taşıyor. Hüküm, asıl ve birleşen davalarda davanın reddine ilişkin hüküm yönünden temyiz edildi. Ancak her bir dava için ayrı ayrı temyiz yoluna başvurma harcı ve temyiz karar harcı alınması gerekiyor. Temyiz başvuru ve temyiz karar harç makbuzunda hangi dava adına yatırıldığı yazılı olmadığı için, davacı vekilinden yazılı açıklama alınması ve harcın eksik olması durumunda davacılar vekiline muhtıra çıkarılması gerekiyor. Bu durumda harcın yatırılması halinde makbuzun eklenmesi ve gerektiğinde temyiz harcı yatırılmayan dava yönünden aynı hüküm uyarınca mahkemece bir karar verilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekiyor. Kararda, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 434. maddesi ve 434/3. maddesiyle ilgili olarak, harca tabi olmasına rağmen hesap edilip ilgilisinden alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da eksik harç ödenmesi ile ilgili işlemin kıyasen uygulanması gerektiği açıklanmıştır.
23. Hukuk Dairesi         2014/7044 E.  ,  2015/1608 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Temyiz dilekçesinin verilme usulü ..."nın 434. maddesinde açıklanmış olup, buna göre harca tabi ise temyiz dilekçesinin temyiz defterine kayıt ettirilip, temyiz harcının yatırılmış olması gerekmektedir. Temyiz defterine kayıt ettirilip, harcı alınmayan temyiz dilekçeleri bakımından çözüm getiren 21.05.1985 gün ve 1984/5 Esas, 1985/1 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kararında, harca tabi olmasına rağmen hesap edilip ilgilisinden alınmadan temyiz defterine kaydedilen temyiz dilekçeleri hakkında da HUMK"nın 434/3. maddesinde öngörülen eksik harç ödenmesi ile ilgili işlemin kıyasen uygulanması ve bu durumda temyiz isteminin, temyiz defterine kaydedildiği tarihte yapılmış sayılması gerektiği açıklanmıştır.
    Asıl ve birleşen davalar kooperatif üyeliğinin tespiti istemine ilişkindir. Davalılar arasında ihtiyati dava arkadaşlığı olup, hükmün her bir davalı yönünden bağımsız bir hüküm niteliğinde olması nedeniyle temyiz edilmesi durumunda her bir hüküm bağımsız niteliğiyle ayrı ayrı temyiz harcına tabi olacaktır.
    Hükmü asıl ve birleşen davalarda davanın reddine ilişkin hüküm yönünden temyiz eden davacı vekili tarafından verilen temyiz dilekçesinin, 03.04.2012 tarihinde yürürlüğe giren Hukuk Muhakemeleri Kanunu Yönetmeliği"nin 48. maddesi uyarınca temyiz kaydı yapılmış ise de, her bir dava için ayrı ayrı temyiz yoluna başvurma harcı ve temyiz karar harcı alınması gerekmektedir. Temyiz başvuru ve temyiz karar harç makbuzunda hangi dava adına yatırıldığı yazılı olmadığından, her bir dava için ayrı ayrı anılan harçlar yatırılmışsa buna ilişkin belgenin dosya içerisine konulması, yatırılmamışsa hangi dava için temyiz harcının yatırıldığı hususunda davacı vekilinden yazılı açıklama alındıktan sonra, harcı yatırılmadığı belirlenen dava bakımından temyiz başvuru ve temyiz karar harcının yatırılması için HUMK`nın 434/3. maddesi uyarınca davacılar vekiline muhtıra çıkarılması, harcın yatırılması halinde makbuzun eklenmesi, sonucuna göre gerektiğinde temyiz harcı yatırılmayan dava yönünden aynı hüküm uyarınca mahkemece bir karar verilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, dosyanın yerel mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 13.03.2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi