9. Hukuk Dairesi 2014/36881 E. , 2016/8236 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, ücret, fazla mesai ücreti alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin 2002/Ağustos ayında davalı şirkette jeneratör sürücüsü ve operatörü olarak çalışmaya başladığını,çalıştığı süre boyunca yıllık izinlerini kullanmadığını,fazla mesai yaptığı halde mesai ücretlerinin ödenmediğini, aylık net 1.800 TL ücret aldığını ancak maaşının eksik ve düzensiz ödendiğini bu nedenle ailesini geçindirmekte zorluk çektiğini,belirtilen nedenlerle işveren ile ilişkilerinin bozulduğunu 28/06/2008 tarihinde işyerinden ayrılmak zorunda kaldığını iddia ederek kıdem ihbar tazminatı ile fazla mesai,ücret alacağı,yıllık izin ücreti alacaklarının davalıdan tahsilini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili,davacının şirkette şoför olarak çalıştığını,çalıştığı dönemler içinde tüm haklarını aldığını,aylık ücretinin 700 TL olduğunu,yapılan iş gereği fazla mesaisinin olmadığını,ekonomik şartlar içinde son aylık ücretinin ödenememesi neticesinde davacının yirmi günlük süre dolmasını dahi beklemeden işyerini terk etmesi sebebiyle ihbar ve kıdem tazminatı almaya hak kazanamayacağını savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1-Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddine,
2- İhbar tazminatı, belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminattır. Buna göre, öncelikle iş sözleşmesinin Kanunun 24 ve 25 inci maddelerinde yazılı olan nedenlere dayanmaksızın feshedilmiş olması ve 17 nci maddesinde belirtilen şekilde usulüne uygun olarak ihbar öneli tanınmamış olması halinde ihbar tazminatı ödenmelidir. Yine haklı fesih nedeni bulunmakla birlikte, işçi ya da işverenin 26 ncı maddede öngörülen hak düşürücü süre geçtikten sonra fesih yoluna gitmeleri durumunda, karşı tarafa ihbar tazminatı ödeme yükümlülüğü doğar.
İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz. İşçinin 1475 sayılı Yasanın 14 üncü maddesi hükümleri uyarınca emeklilik, muvazzaf askerlik, evlilik gibi nedenlerle iş sözleşmesini feshetmesi durumunda ihbar tazminatı talep hakkı bulunmamaktadır. Anılan fesihlerde işveren de ihbar tazminatı talep edemez.
Somut uyuşmazlıkta, davacı dava dilekçesinde ücretlerinin eksik ve düzensiz ödenmesi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kaldığını belirtmiştir. İşi kendisinin bıraktığını bildiren davacının ihbar tazminatına hak kazanamayacağı açıktır.Bu nedenle ihbar tazminatı talebinin reddi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
3-Hükmedilen alacakların net mi yoksa brüt mü olduğunun hükümde belirtilmemesinin infazda tereddüte yol açacağının düşünülmemesi de hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebeplerden dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 04.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.