Abaküs Yazılım
21. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/14539
Karar No: 2015/10423
Karar Tarihi: 11.05.2015

Yargıtay 21. Hukuk Dairesi 2014/14539 Esas 2015/10423 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı işverene ait işyerinde çalışırken geçirdiği kazanın iş kazası olduğunun tespit edilmesini istemiştir. Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir. Ancak temyiz sonucu, iş kazasının tespit edilmesi gerektiği ve olayın iş kazası olarak kabul edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, iş kazası tanımı ve koşulları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 13. maddesi ile açıklanmıştır.
Kanun maddesi: \"İş kazası, a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı hemen veya beden ve ruhça arızaya uğratan olaylardır.\"
21. Hukuk Dairesi         2014/14539 E.  ,  2015/10423 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk ( İŞ) Mahkemesi

    Davacı, davalılardan işverene ait işyerinde çalışırken geçirmiş olduğu kazanın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme ilamında belirtildiği şekilde, isteğin reddine karar vermiştir.
    Hükmün davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.

    K A R A R

    Davacı, 30.8.2006 tarihinde sakatlanmasına neden olan olayın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesini istemiştir.
    Mahkeme, davanın reddine karar vermiştir.
    Dosyadaki kayıt ve belgelerden; .... isimli çalışanın eczacı kalfalığı belgesinin bulunduğu, iş istek formunda eczacılık bonservisinin ve özel muayene bonservisinin bulunduğunun belirtildiği, daha önceki yıllarda da başka işyerlerinde sağlıkçı olarak çalıştığı, ..."ın davalı işveren tarafından belirsiz süreli iş sözleymesi ile sağlık görevlisi olarak işe alındığı, işyerinde ayrıca hafta içi 15.00-16.30 saatleri arası çalıştırılmak üzere doktor ... ile de hizmet sözleşmesi yapıldığı, doktorun orada bulunmadığı saatlerde revirde sağlık görevlisi olarak ..."ın bulunduğu ve rahatsızlanan işçilere ilaç yardımında bulunduğu, davacının davalı işverene ait işyerinde 30.8.2006 tarihinde çalışmakta iken rahatsızlanması üzerine revirde sağlık görevlisi olarak görev yapan ..."ın yaptığı ağrı kesici iğnenin sinire denk gelmesi nedeniyle siyatik sinir yaralanmasına maruz kaldığı, tanıklarında olayı bu şekilde doğruladıkları, 28.1.2010 tarihli Kurum teftiş raporunda olayın iş kazası olmadığı, hastalık sigortası kapsamında değerlendirilmesi gerektiğinin bildirildiği anlaşılmaktadır.
    İş kazasının tespiti, giderek bundan kaynaklanan maddi ve manevi zararın giderilmesi istemine ilişkin bu tür davalar 506 sayılı Yasa"nın 11. maddesinden ( 5510 sayılı Yasa"nın 13.maddesinden ) kaynaklanmaktadır. Anılan maddeye göre, iş kazası, a) sigortalının işyerinde bulunduğu sırada, b) işveren tarafından yürütülmekte olan iş
    dolayısıyla, c) sigortalının, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, d) sigortalıların işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak götürülüp getirilmeleri sırasında sigortalıyı hemen veya bedence veya ruhça arızaya uğratan olaylardır.Zararlandırıcı sigorta olayının iş kazası sayılması için, 1) sigorta olayına maruz kalan kişinin sigortalı olması, 2) sigorta olayının maddede sayılı sınırlı olarak belirtilen hal ve durumlardan birinde meydana gelmesi koşuldur. Başka bir anlatımla, sigorta olayının, iş kazası sayılabilmesi için iki koşulun birlikte gerçekleşmesi zorunludur. Yapılan işin yürütüldüğü iş yerinde, yapılan iş sırasında ve iş süresi içerisinde gerçekleşmesi gerekir.
    Somut olayda; davacının sakatlanması neden olan olay işyerinde meydana gelmiş olup işverenin sağlık görevlisi olarak işe aldığı ..."ın yaptığı ağrı kesici iğnenin sinire denk gelmesi nedeniyle gerçekleştiği sabit olduğundan olayın iş kazası olduğunun kabulü gerektiği açıktır.
    Mahkemece, davanın kabulü ile olayın iş kazası olduğunun tespitine karar verilmesi gerekirken hatalı değerlendirme ile olayın iş kazası olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir.
    O halde, davacının bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    SONUÇ: Hükmün Yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde temyiz edene iadesine
    11/05/2015 gününde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi