Abaküs Yazılım
8. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/4205
Karar No: 2021/45
Karar Tarihi: 11.01.2021

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2020/4205 Esas 2021/45 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İstanbul Anadolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen elatmanın önlenmesi davasında davacı vekili tarafından yapılan başvurunun kabul edilmesine karar verilmiş, bu karara dahili davalılar vekili tarafından istinaf yoluna başvurulmuştur. İstinaf başvurusu Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince esastan reddedilmiştir. Ancak davacı tarafından davadan feragat edildiği belirtilmiştir. Bu nedenle, Yerel Mahkeme tarafından davadan feragata yönelik ek karar verilmesi için dosyanın gönderilmesine karar verilmiştir. Bu kararda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 309., 310. ve 311. maddeleri detaylı bir şekilde açıklanmıştır.

MAHKEMESİ : İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi
DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi
İLK DERECE
MAHKEMESİ : İstanbul Anadolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesi


Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda İstanbul Anadolu 1. Asliye Hukuk Mahkemesinin 24.10.2019 tarihli ve 2019/11 Esas, 2019/450 Karar sayılı kararıyla kabulüne karar verilmiş, Mahkeme hükmüne karşı bir kısım davalılar vekili tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine şeklinde hüküm kurulmuş olup, bu kez bir kısım davalılar vekilinin Bölge Adliye Mahkemesi kararını temyizi üzerine Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü:


KARAR

Davacı vekili, elatmanın önlenmesi talebinde bulunmuştur. İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen karara karşı bir kısım dahili davalılar vekili tarafından istinaf kanun yoluna başvurulması üzerine Bölge Adliye Mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiş, anılan karar bir kısım dahili davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Ne var ki, davacı vekili Av. ... 25.11.2020 tarihli dilekçesinde davadan feragat ettiklerini bildirmiştir.
Davadan feragat geniş kapsamlı bir beyan olup, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun (HMK"nin) 309. maddesi gereği kati bir hükmün neticelerini doğurur. Feragatin geçerliliği karşı tarafın muvafakatına da bağlı değildir. Feragat beyanı etkisini onu yapanın tek yönlü irade beyanı ile gösterir. 6100 sayılı HMK"nin 7251 sayılı Kanun ile değişik 310. maddesine göre davadan feragat, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Feragat, hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi dosya kanun yolu incelemesine gönderilmez ve ilk derece mahkemesince feragat doğrultusunda ek karar verilir. Feragat dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı feragat hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir. HMK"nin 311. maddesine göre ise, feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur.
Bu durumda, karar kesinleşinceye kadar davadan feragat mümkün olduğuna, İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verildiği, Bölge Adliye Mahkemesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verildiğine, temyiz aşamasında davacı vekili tarafından verilen dilekçe ile usulüne uygun şekilde davadan feragat edildiğine, davadan feragat hakkında karar verme yetkisi hükmü veren Mahkemeye ait bulunduğuna göre, feragat beyanında bulunan vekilin vekaletnamesinde davadan feragate yetkisi olup olmadığı hususu denetlenmek suretiyle temyiz incelemesi yapılmaksızın davadan feragat hususunda ek karar verilmesi için dosyanın Yerel Mahkemeye gönderilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle dosyanın yukarıda açıklanan doğrultuda davadan feragate yönelik ek karar verilmesi için Yerel Mahkemeye GÖNDERİLMESİNE, bu aşamada bir kısım dahili davalılar vekilinin temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, karardan bir örneğin de Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine, 11.01.2021 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi