Abaküs Yazılım
12. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/5186
Karar No: 2011/22204

Yargıtay 12. Hukuk Dairesi 2011/5186 Esas 2011/22204 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Bir alacaklı tarafından başlatılan genel haciz yoluyla takipte, borçlu itirazda bulunmuştur. İtirazın kaldırılması için alacaklıya başvuran mahkeme, dayanak senetteki tarafların anlatımlarının süresinde yapılmış itirazla kabul edilmediği gerekçesiyle istemi reddetmiştir. Ancak takip dayanağı mücerret borç ikrarını içeren bir belgedir ve alacağın doğduğu belgeden kesin olarak anlaşılmaktadır. Borçlu tarafından senette yazılı miktarın ödenmediği kanıtlanamadığından, borçlunun itirazının kaldırılması gerekmektedir. Bu sebeple, mahkeme takip konusu belgede belirtilen miktarın takip tarihindeki Türk Lirası karşılığının tespit edilmesi ve faiz oranına göre bir karar vermesi gerekmektedir. Mahkeme kararı İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri gereğince bozulmuştur.
12. Hukuk Dairesi         2011/5186 E.  ,  2011/22204 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Antalya 2. İcra Hukuk Mahkemesi
    TARİHİ : 13/12/2010
    NUMARASI : 2010/1138-2010/1363

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı mahkeme kararının müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya mahallinden daireye gönderilmiş olmakla okundu ve gereği görüşülüp düşünüldü :
    Adi yazılı belgeye dayalı olarak borçlu hakkında başlatılan genel haciz yoluyla takipte alacaklı 54.287,50 TL asıl alacağın takip tarihinden itibaren %27 oranından az olmamak üzere faiziyle tahsilini talep etmiş, borçlunun faize ve borca itirazı üzerine takip durmuştur. Alacaklının, itirazın kaldırılmasına yönelik olarak icra mahkemesine yaptığı başvuru üzerine, mahkemece, dayanak senetteki tarafların anlatımlarının süresinde yapılmış itirazla kabul edilmediği, alacağın doğup doğmadığı sunulan belgeden kesin olarak belli olmayıp taraf beyanlarına göre yargılamayı gerektirdiği gerekçesiyle istemin reddine karar verilmiştir.
    İİK"nun 68/1.maddesi gereğince talebine itiraz edilen alacaklının takibi, imzası ikrar veya noterlikçe tasdik edilen borç ikrarını içeren bir senede yahut resmi dairelerin veya yetkili makamların yetkileri dahilinde ve usulüne göre verdikleri bir makbuz veya belgeye müstenit ise, alacaklı itirazın kaldırılmasını isteyebilir.
    Somut olayda takip dayanağı 13.07.1999 tanzim tarihli “Borç Senedidir” başlıklı belgenin içeriğinde, borçlu B.A.ın, 1994 yılı itibariyle alacaklı H.A.’dan elli bin Alman Markı aldığını, senedin yazım tarihinden itibaren 10 yıllık sürede gücü oranında ödeyeceğini kabul ve taahhüt ettiğinin yazılı olduğu görülmüştür. Buna göre takip dayanağı belge, yukarıda belirtildiği üzere İİK’nun 68.maddesinde yazılı mücerret borç ikrarını içeren bir belge niteliğinde olup alacağın doğduğu, sunulan belgeden kesin olarak anlaşılmaktadır. Senette yazılı miktarın, borçlu tarafından ödendiği de yazılı belge ile kanıtlanamadığından borçlunun itirazının kaldırılmasına karar vermek gerekir. Bu durumda mahkemece takip konusu belgede belirtilen elli bin Alman Markı’nın takip tarihindeki Türk Lirası karşılığının tespit edilmesi ve istenebilecek faiz oranı yönünden inceleme yapılarak sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle istemin reddi isabetsizdir.
    SONUÇ  : Alacaklının  temyiz itirazlarının kabulü ile mahkeme kararının yukarıda yazılı nedenlerle İİK 366 ve HUMK’nun 428. maddeleri uyarınca (BOZULMASINA), 15/11/2011 gününde oybirliğiyle karar verildi.

     

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi