Abaküs Yazılım
11. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/11128
Karar No: 2016/5653
Karar Tarihi: 25.05.2016

Yargıtay 11. Hukuk Dairesi 2015/11128 Esas 2016/5653 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı banka, sahte bir cirantadan gelen bonoyu tahsil ettiği için müvekkilin bono bedelini ödemesi gerekti. Ancak lehtar/cirantanın menfi tespit davası sonucunda lehtar cirosunun sahte olduğu tespit edildi ve müvekkil, davalı bankaya yaptığı ödemelerin iadesini talep etti. Davalı banka ise ciro zincirinde kopukluk olmasının lehtar ve keşideci arasındaki ilişkiyi etkilemediğini, kambiyo senetlerinde imzaların istiklali ilkesinin geçerli olduğunu savundu. Mahkeme, imzaların bağımsızlığı prensibine göre, senet lehtarının veya diğer cirantaların ciro imzasının sahte olması halinde, diğer imza sahiplerinin ve özellikle senedin asıl borçlusu olan keşidecinin senetten kaynaklanan sorumluluğunun ortadan kalkmayacağına karar verdi ve davayı reddetti. Kanun maddeleri ise Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan imzaların bağımsızlığı prensibi ve kambiyo sorumluluğu ile ilgilidir.
11. Hukuk Dairesi         2015/11128 E.  ,  2016/5653 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ

    Taraflar arasında görülen davada .... Asliye Hukuk Mahkemesi’nce verilen 28/05/2015 tarih ve 2014/179-2015/95 sayılı kararın Yargıtayca incelenmesi davacı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve yine dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
    Davacı vekili; müvekkili tarafındna ... adına keşide edilen bononun davalı bankaya ciro edildiğini, davalının bonoya dayalı takip başlattığını ve müvekkilinin bono bedelini ödemek zorunda kaldığını, ancak lehtar/cirantanın menfi tespit davası açtığı ve bunun sonucunda lehtar cirosununun sahte olduğunun tespit edildiğini, bu durumda davalı Banka"nın bononun yetkili hamili olamayacağı ve ciro silsilesinde kopukluk oluştuğundan müvekkilinin davalı Banka"ya takip dosyasında yaptığı ödemelerin iadesini isteyebileceğini ileri sürerek .... İcra Müdürlüğü 2011/4541 esas sayılı dosyasında müvekkilinden haksız biçimde tahsil edilen 20.207,95 TL"nin kesinti tarihlerinden itibaren ya da dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile müvekkiline verilmesine karar verilmesine, davalının kötü niyetli olarak takip yapması nedeniyle %20"den aşağı olmamak üzere tazminata hükmedilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı vekili; ciro zincirinde kopukluk olmasının lehtar ve keşideci arasındaki ilişkiyi etkilemediğini, kambiyo senetlerinde imzaların istiklali ilkesinin geçerli olduğunu, lehtar Halil İbrahim"in imzasının sahte olmasının diğer cirantaların imzalarının geçerliliğine etki etmeyeceğini savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece iddia, savunma ve tüm dosya kapsamına göre; Türk Ticaret Kanununda yer alan imzaların bağımsızlığı prensibine göre, senet lehtarının veya diğer cirantaların ciro imzasının sahte olması halinde, diğer imza sahiplerinin ve özellikle senedin asıl borçlusu olan keşidecinin senetten kaynaklanan sorumluluğunun ortadan kalkmayacağı, geçerli imza sahiplerinin, başkasının imzasının geçersiz olduğunu ileri sürerek kambiyo sorumluluğundan kurtulamayacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Kararı, davacı vekili temyiz etmiştir.
    Dava dosyası içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp, değerlendirilmesinde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına göre, davacı vekilinin tüm temyiz itirazları yerinde değildir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerden dolayı, davacı vekilinin bütün temyiz itirazlarının reddiyle usul ve kanuna uygun bulunan hükmün ONANMASINA, aşağıda yazılı bakiye 01,50 TL temyiz ilam harcının temyiz edenden alınmasına, 25/05/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi