Abaküs Yazılım
18. Ceza Dairesi
Esas No: 2019/10565
Karar No: 2020/6614
Karar Tarihi: 04.06.2020

Kişilerin huzur ve sükununu bozma - hakaret - Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2019/10565 Esas 2020/6614 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Sanık, kişilerin huzur ve sükununu bozma ve hakaret suçlarından mahkum edilmiştir. Ancak temyiz istemi sonucunda, mahkemenin eksik araştırma ve yetersiz gerekçelerle mahkumiyet kararı verdiği belirtilerek karar bozulmuştur. İlk olarak, kişilerin huzur ve sükununu bozma suçunun oluşabilmesi için eylemlerin sürekli ve ısrarlı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiği açıklanmamıştır. İkincisi, tanıkların kimlikleri tespit edilmeden eksik kovuşturma sonucunda hüküm verilmiştir. Üçüncü olarak, hakaret suçunun aleni bir şekilde gerçekleştirilmesine rağmen uygun madde uygulanmamıştır.
Kanun maddeleri:
- 5237 sayılı TCK'nın 125/4. maddesi (kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu)
- 5237 sayılı TCK'nın 125/1. maddesi (hakaret suçu)
- 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi (bozma kararı)
- 1412 sayılı CMUK'nın 326/son maddesi (cezayı aleyhe değiştirme yasağı)
18. Ceza Dairesi         2019/10565 E.  ,  2020/6614 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇLAR : Kişilerin huzur ve sükununu bozma, hakaret
    HÜKÜMLER : Mahkumiyet

    KARAR
    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararların niteliği ile suç tarihine göre, dosya görüşüldü:
    Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
    Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    1-Kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu ile korunan hukuki yarar kişi özgürlüğünün korunması ve bireyin, psikolojik ve ruhsal bakımdan rahatsız edilmemesi ve yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürmesi olarak tanımlanmaktadır. Bu suçun oluşabilmesi için, kanun metninde yazılı bulunan telefon etme, gürültü yapma yada aynı maksatla, hukuka aykırı bir davranışta bulunulması eylemlerinin bir kez yapılmasının yeterli olmadığı, eylemlerin ısrarla tekrarlanması, süreklilik arz etmesi ve sırf kişilerin huzur ve sükununu bozma saiki ile işlenmesi gerekmektedir.
    Sanığın, katılanların evinin duvarını yumrukladığı şeklinde kabul edilen eyleminde, “ısrar” unsurunun olayda ne şekilde oluştuğu açıklanıp tartışılmadan, eksik araştırma ve yetersiz gerekçe ile mahkumiyet kararı verilmesi,
    2-Sanığın soruşturma ve kovuşturma aşamasındaki ifadelerinde hakaret etmediğini savunması, katılanların, olay günü evlerinde misafirleri varken sanığın hakaret eylemini gerçekleştirdiğini beyan etmeleri karşısında, evde misafir olarak bulunan kişilerin açık kimlikleri tespit edilerek tanık sıfatıyla dinlenilmeden eksik kovuşturma ile hüküm kurulması,
    3-Kabule göre de;
    Hakaret suçunun aleni olan sokakta işlenmesine rağmen, TCK"nın 125/4. maddesinin uygulanmaması,
    Kanuna aykırı ve sanık ...’in temyiz nedenleri yerinde görüldüğünden, tebliğnameye uygun olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 5320 sayılı Kanunun 8. maddesi gereğince yürürlükte olan 1412 sayılı CMUK"nın 326/son maddesi uyarınca cezayı aleyhe değiştirme yasağının gözetilmesine, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, 04/06/2020 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi