Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/33960
Karar No: 2016/1794
Karar Tarihi: 28.01.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/33960 Esas 2016/1794 Karar Sayılı İlamı

7. Hukuk Dairesi         2015/33960 E.  ,  2016/1794 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : İşe iade

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteklerinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı işçi iş sözleşmesinin işverence sendikal nedenle feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine karar verilmesi, buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin davalılar arasında alt işverenlik ilişkisi bulunduğundan davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini istemiştir.
    Davalı .........., diğer davalı ile arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunmadığını, davanın şirketleri açısından husumet yönünden reddi gerektiğini, davacının sendikal nedenlerle iş akdinin feshedildiğine ilişkin somut delil bulunmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Davalı ..........., davacının iş akdinin performans düşüklüğü nedeniyle feshedildiğini, feshin sendikal nedenle yapıldığının davacı tarafça ispat edilmesi gerektiğini savunarak davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Mahkemece; davacı tarafından sendikal nedenle fesih iddiasının ispatlanamadığı işverence yapılan feshin objektif bir performans ölçümünün yapılmadığı, davacıdan fesih tarihinden önce performans düşüklüğü ile ilgili savunma istenmemiş olması nedeniyle feshin geçersizliğine, davalılar arasında asıl işveren-alt işveren ilişkisi bulunduğundan davacının alt işveren..........’ye işe iadesine, mali sonuçlarının davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesine karar verilmiştir.
    4857 sayılı İş Kanunu’nun 18.maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun “sendikaya üye olup olmama hürriyetinin teminatı” başlıklı 31.maddesini üçüncü fıkrasına göre; işveren, bir sendikaya üye olan işçilerle sendika üyesi olmayan işçiler veya ayrı sendikalara üye olan işçiler arasında işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki ilerlemesinde, işçinin ücret, ikramiye ve primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz; beşinci fıkrasına göre ; işçiler, sendikaya üye olmaları ve olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz. Aynı maddenin altıncı fıkrasına göre ise; sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlerden dolayıiş sözleşmesinin feshi halinde ise, İş Kanununun 18,19,20 ve 21"nci madde hükümleri uygulanır. Ancak İş Kanununun 21"nci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ödenecek tazminat işçinin bir yıllık ücret tutarından az olamaz.
    Dosya içeriğine göre fesih için geçerli bir nedenin varlığı davalı işverence kanıtlanmadığından mahkemece feshin geçersizliğine karar verilmiş olması isabetli olup davalılar vekillerinin bu yöndeki temyiz itirazları yerinde değildir. Ayrıca, dosya içerisinde bulunan fesih bildirimi, sayman mutemet alındısı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 27.06.2014 tarihli yazı içeriği, 2918 SK’un 35. Maddesi ile Dairemizin Emsal 29.06.2015 tarih, 2015/ 9949 E ve 2015/13125 K sayılı kararındaki bozma nedenleri ve tüm dosya kapsamına göre davalıların diğer temyiz itirazları da yerinde değildir.
    Ancak; davacı feshin sendikal nedene dayandığını iddia etmesine rağmen bu konuda yeterli araştırma yapılmadığı anlaşıldığından sendikal örgütlenmenin ne zaman başladığı, sendikaya üye işçi sayısı, yetki prosedürünün işletilip işletilmediği, aşamalarda sendika üyeliğinden istifa eden veya işten çıkartılan işçiler olup olmadığı, üyelikten istifa edenlerin halen işyerinde çalıştırılmaya devam edip etmediği, işverence yeni işçi alınıp alınmadığı ve yeni alınan işçilerden sendika üyesi olanların mevcut olup olmadığı, yetki alınmışsa itiraz edilip edilmediği ve TİS bağıtlanıp bağıtlanmadığı hususlarında feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığının etraflıca araştırılması gerekmektedir. Dairemizin benzer nitelikteki 29.06.2015 tarih, 2015/ 9949 E ve 2015/13125 K sayılı kararında da mahkemece sendikal neden araştırması yapılması yönünde kararın bozulmasına karar verilmiştir. Bu nedenlerle, davacının bu yöne ilişkin temyiz itirazı yerinde olup eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ:Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davacıya iadesine, aşağıda yazılı temyiz harcının davalılara yükletilmesine,
    28.01.2016 gününde oybirliği ile KESİN olarak karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi