Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2014/9934
Karar No: 2014/17641
Karar Tarihi: 04.12.2014

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2014/9934 Esas 2014/17641 Karar Sayılı İlamı

18. Hukuk Dairesi         2014/9934 E.  ,  2014/17641 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ : Asliye Hukuk Mahkemesi(Aile Mahkemesi Sıfatıyla)

Asıl dava dilekçesinde, evlat edinme kararı, karşı dava dilekçesinde ise küçüğün babasına teslim edilmesi istenilmiştir. Mahkemece asıl davanın kabulüne, karşı davanın reddine karar verilmiş, hüküm davalı-karşı davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

Y A R G I T A Y K A R A R I

Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Asıl davada davacılar, 18.05.2007 doğumlu ..."yi annesinin ölümü sebebi ile doğumundan bu yana kendilerinin baktığını ileri sürerek çocuğu evlatlık almalarına izin verilmesini istemişler, birleşen davada ise biyolojik baba çocuğun kendisine teslimini istemiştir. Mahkemece asıl davanın kabulüne, birleşen davanın ise reddine karar verilmiştir
Dosyadaki belge ve bilgilerden; biyolojik babanın 04.04.1971 doğumlu olduğu, çocuğun biyolojik annesi ..."nin ise çocuğun doğumundan hemen sonra 24.05.2007 tarihinde öldüğü, çocuğun babasının çocukların sahipsiz kalmamaları için davacıların evinin hemen yanında ev yaptığı ve burada yaşadığı,... ve diğer kardeşleri ile davacıların ilgilendiği, daha sonra baba Hüsamettin yeniden evlenince başka eve taşındığı, çocuğun teslimi konusunda davacılar ile anlaşmazlığa düştükleri ve neticesinde eldeki davaların açıldığı anlaşılmaktadır.
Türk Medeni Kanunu"nun 305. maddesine göre bir küçüğün evlat edinilmesi, evlat edinen tarafından bir yıl süreyle bakılmış ve eğitilmiş olması koşuluna bağlıdır. Evlat edinmenin her halde küçüğün yararına bulunması ve evlat edinenin diğer çocuklarının yararlarının hakkaniyete aykırı bir biçimde zedelenmemesi de gerekir. Aynı Yasa"nın 309/1. maddesinde evlat edinmede, küçüğün ana ve babasının rızasını gerektiği, 311. maddesinde ise ana ve babanın rızasının aranmayacağı durumlardan birisinin küçüğe karşı özen yükümlülüğünün yeterince yerine getirilmemesi olduğu düzenlenmiştir. Evlat edinmeye, ancak esaslı sayılan her türlü durum ve koşulların kapsamlı biçimde araştırılmasından, evlat edinen ile edinilenin dinlenmelerinden ve gerektiğinde uzmanların görüşünün alınmasından sonra karar verilebilir. Araştırmada özellikle evlat edinen ile edinilenin kişiliği ve sağlığı, karşılıklı ilişkileri, ekonomik durumları, evlat edinenin eğitme yeteneği, evlat edinmeye yönelten sebepler ve aile ilişkileri ile bakım ilişkilerindeki gelişmelerin açıklığa kavuşturulması gerekir. Evlat edinenin altsoyu varsa, onların evlat edinme ile ilgili tavır ve düşünceleri de değerlendirilir.
Yukarıda ayrıntılı olarak açıklandığı üzere birleşen dava davacısı baba ..."in çocuklarının sahipsiz kalmaması için davacıların evinin yanıbaşına ev yaptırıp burada yaşadığı, çocuğun yaşı itibari ile anne bakım ve şefkatine muhtaç olduğu, bu zaruret sebebiyle çocuğun teyzesi olan davacı ... tarafından bakılıp büyütüldüğü anlaşılmaktadır. Çocuğun davacılar tarafından büyütülmesi durumu, baba ... yönünden özen yükümlülüğünü ihlal ettiğinden söz edilemez. Bu durumda Türk Medeni Kanunu"nun 309/1. maddesindeki koşul da gerçekleşmediğinden evlat edinmede davalı babanın rızası şart olup evlat edinmeye dair asıl davanın reddine, çocuğun teslimine dair birleşen davanın ise kabulüne karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde hüküm kurulması doğru görülmemiştir.
Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, 04.12.2014 gününde oybirliğiyle karar verildi.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi