8. Hukuk Dairesi 2012/4529 E. , 2012/4593 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Katkı payı alacağı
... ile ... aralarındaki katkı payı alacağı davasının reddine dair ... Asliye Hukuk (Aile) Mahkemesinden verilen 30.03.2011 gün ve 816/257 sayılı hükmün Yargıtay"ca incelenmesi davacı vekili tarafından süresinde istenilmiş olmakla dosya incelendi gereği düşünüldü:
K A R A R
Davacı vekili, vekil edeni ile davalının boşandıklarını, evlilik birliği içinde satın alınarak davalı eş adına tescil edilen 80 EU 548 plakalı araç ile davalının bireysel emeklilik nedeniyle toplu paraya katkısının bulunduğunu, ayrıca geçerli olan edinilmiş mallara katılma rejimi nedeniyle yarı oranda hakkının bulunduğunu ileri sürerek alacak isteğinde bulunmuştur.
Davalı, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, davacının katkısının kanıtlanamadığı gerekçesiyle, davanın reddine karar verilmiştir. Hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Olayları anlatmak taraflara, hukuki niteleme hakime aittir (HMK.33. m.). İddianın ileri sürülüş şekline göre, davada davacı, değer artış payı alacağı (TMK. 227. m.) ve katılma alacağı (TMK.231. m.) isteğinde bulunmuştur.
Dosya muhtevasına, dava evrakı ile yargılama tutanakları münderecatına, mevcut deliller mahkemece takdir edilerek karar verildiğine ve takdirde bir isabetsizlik bulunmadığına, toplanan delillere davacının kişisel mallarıyla katkısının kanıtlanamamasına, taraflar arasındaki mal rejimi sona erdikten sonra bireysel emeklilik nedeniyle davalıya ödeme yapılmasına göre, davacı vekilinin bireysel emekliliğe ve araç nedeniyle istenen değer artış payı alacağına ilişkin tüm temyiz itirazları yerinde görülmediğinden reddi ile usul ve kanuna uygun olan yerel mahkeme hükmünün açıklanan bölümlerinin ONANMASINA,
Davacı vekilinin, 80 EU 548 plakalı araca yönelik katılma alacağına ilişkin temyiz itirazlarına gelince; taraflar, 23.10.2002 tarihinde evlenmiş olup, 18.11.2008 tarihinde açılan boşanma davasının kabulüne ilişkin hükmün kesinleşmesiyle boşanmışlardır. Eşler arasındaki mal rejimi boşanma davasının açıldığı tarihte sona ermiştir (TMK.nun 225/2. m.). Sözleşmeyle başka mal rejimi seçilmediğinden (4722 s.K.m.10) yasal edinilmiş mallara katılma rejimine tabidirler (TMK.nun 202. m.). Tasfiyeye konu araç, 09.01.2007 tarihinde satın alınarak davalı koca adına tescil edilmiştir. Aksi, davacı tarafça kanıtlanamadığından, aracın edinilmiş mal olduğunun kabulü gerekir (TMK.nun 222/3. m.). Davacı, araç yönünden katılma alacağı isteğinde de bulunmuştur.
Katılma alacağı; varsa eklenecek değerlerden (TMK. 229. m.) ve denkleştirmeden (TMK. 230. m.) elde edilen miktarlar da dahil olmak üzere, eşin edinilmiş malının (TMK. 219. m.) toplam değerinden, bu mala ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan artık değerin (TMK.231. m.) yarısı üzerindeki (TMK. 236/1 .m.) diğer eşin alacak hakkıdır. Bu hakkın elde edilebilmesi için, söz konusu mal varlığının edinilmesine, iyileştirilmesine veya korunmasına katkının kanıtlanmasına gerek bulunmamaktadır.
Mal rejiminin sona erdiği sırada mevcut olan edinilmiş mallar, mal rejiminin sona erdiği andaki durumlarına göre, tasfiye anındaki sürüm değerleriyle hesaba katılır (TMK 228/1, 232, 235/1 m). Tasfiye tarihi karar tarihidir. Buna göre, dava konusu aracın karar tarihine en yakın tarihteki (ilk karar güncelliğini yitirdiğinden, verilecek karar tarihi) sürüm değeri uzman bilirkişiye hesaplattırılarak, az yukarıda belirtilen açıklamalar doğrultusunda davacının katılma alacak miktarının belirlenmesine ve bu tespit doğrultusunda, davacının katılma alacağına ilişkin davasının kabulüne karar verilmesi gerekirken, talep yanlış değerlendirilerek, yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi isabetli görülmemiştir.
Tüm bu açıklamalar nedeniyle, davacı vekilinin yerinde görülen temyiz itirazlarının kabulüyle, hükmün araca yönelik katılma alacağına ilişkin bölümünün 6100 sayılı HMK.nun Geçici 3. maddesi yollamasıyla uygulanacak olan 1086 sayılı HUMK.nun 428. maddesi gereğince BOZULMASINA ve aşağıda dökümü yazılı 18,40 TL peşin harcın onama harcına mahsubu ile kalan 2,75 TL"nin temyiz eden davacıdan alınmasına 22.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.