9. Hukuk Dairesi 2014/10360 E. , 2015/23057 K.
"İçtihat Metni"MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile yıllık izin ücreti, ücret alacağı, fazla mesai ücreti ve harcırah alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin iş sözleşmesinin işverence gerekçe gösterilmeksizin feshedildiğini ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile ücret alacağı, yıllık izin, fazla çalışma ve harcırah alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, 05.02.2010 tarihinde müvekkili şirket müşterisi olan firmanın bilgilendirmesi sonucunda davacının adı geçen firmadan şahsi menfaat temin etmeye çalıştığının anlaşıldığını, yapılan araştırma neticesinde başka firmadan da menfaat temin etmeye çalıştığının tespit edildiğini, davacıdan bu konuda yazılı savunma istendiğini ancak savunma dilekçesi vermediği gibi 08.02.2010 tarihinden sonra işe gelmediğini, müvekkilinin ...... Noterliğinden keşide ettiği 10.02.2010 tarih ve 03250 yevmiye sayılı ihtarnamesi ile davacının ahlaka ve adaba uymayan davranışları nedeniyle iş akdinin 10.02.2010 tarihi itibariyle feshedildiğinin davacıya bildirildiğini, ihtarnamenin keşide edilmesinden kısa bir süre sonra Davacının ......Noterliğinden keşide ettiği 08.02.2010 tarih ve ..... yevmiye sayılı ihtarnamesinin müvekkili şirkete tebliğ edildiğini, bu nedenle 08.02.2010 tarihinde iş akdini davacının haksız olarak kendisinin feshettiğini, bir an için iş akdinin müvekkili şirket tarafından feshedildiği kabul edilse bile bu feshin müvekkili işveren açısından haklı ve hukuka uygun olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, fesihten sonra işverence tutulan devamsızlık tutanaklarının ve bu nedenle gerçekleştirilen feshin sonuca etkisi olmadığı, davalının feshi haklı nedene dayandığını ispatlayamadığı gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
D) Temyiz:
Kararı davalı temyiz etmiştir.
E) Gerekçe:
1- Dosyadaki yazılara toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
2- İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
4857 sayılı İş Kanununun 25 inci maddesinin (II) numaralı bendinde, ahlâk ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığı halinde, işverenin iş sözleşmesini haklı fesih imkânının olduğu açıklanmıştır. Yine değinilen bendin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkânı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkânı tanımaktadır.
Somut olayda, davalı işverence yapılan fesih, işçinin devamsızlığından dolayı değil, sadakat yükümlülüğüne aykırı davranışları nedeni ile olup, dosyadaki bilgi ve belgelere göre davacının işverenin bilgisi dışında menfaat temin eden işler yaptığı, doğruluk ve bağlılığa uymayan davranışlarda bulunduğu, işverence yapılan feshin haklı olduğu anlaşılmakla davacının kıdem ve ihbar tazminatı istemlerinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
F) Sonuç:
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 25/06/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.