Abaküs Yazılım
İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/592
Karar No: 2021/507
Karar Tarihi: 16.04.2021

BAM Hukuk Mahkemeleri İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 43. Hukuk Dairesi 2021/592 Esas 2021/507 Karar Sayılı İlamı

T.C.
İSTANBUL
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
43. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO : 2021/592
KARAR NO : 2021/507
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : BAKIRKÖY 7. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ - NUMARASI: 26/02/2021 - 2017/140 Esas(ARA KARAR)
TALEP: İhtiyati Haciz
İSTİNAF KARAR TARİHİ: 16/04/2021
Taraflar arasında görülen dava neticesinde ilk derece mahkemesince verilen hükmün İhtiyati Haciz İsteyen Davalı/Karşı Davacı vekilince istinaf edilmesi üzerine düzenlenen rapor ve dosya kapsamı incelenip gereği görüşülüp düşünüldü;
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ TALEP: İhtiyati haciz talep eden eden-davalı/karşı davacı vekili talep dilekçesinde özetle; mahkemenin huzurunda görülmekte olan davanın 24.09.2020 tarihli celsesinde, müvekkili şirketin zararının büyük olması, yargılamanın henüz neticelenmeyecek olması, davacı/karşı davalının mal kaçırması halinde verilecek kararın tahsil kabiliyetinin ortadan kalkacağı, davacı/karşı davalının ilk bilirkişi raporunun gelmesinden sonra bir kısım malvarlığını oğlunun üzerine aktarmaya başlamış olması, bilirkişi raporuyla müvekkil şirketin zararının bir kısmının tespitinin yapılmış olması, yaklaşık ispat kuralının yerine getirilmiş olması nedenleriyle davacı/karşı davalı hakkında, şimdilik karşı dava değeri ile sınırlı olmak üzere ihtiyati haciz kararı verilmesinin talep edildiğini, mahkemenin aynı celsenin 3 nolu ara kararı ile ihtiyati haciz talebinin ek raporun gelişi akabinde celse arasında değerlendirilmesine karar verildiğini, ek rapor dosyaya sunulmuş olup, rapora karşı itiraz hakları saklı tutularak; kök ve ek raporda belirtilen 4 milyon tl küsur ortaklar caride yapılan usulsüzlük neticesinde ortaya çıkan zarar (kök raporda) ve 850 bin küsur usd şirketten yapılan karşılıksız para çıkışları neticesinde oluşan zarar (ek raporda) dikkate alınarak davacı/karşı davalı hakkında şimdilik karşı dava değeri ile sınırlı olmak üzere ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ ARA KARARI: İstinaf incelemesine konu ihtiyati haciz talebi hakkında ilk derece Mahkemesi tarafından "Somut olayda davalı karşı davacı vekili; davacı karşı davalı malları üzerine ihtiyati haciz kararı verilmesini talep etmiş ise de; davalı karşı davacı vekilinin talebinin hangi alacaklara ve taşınmaz veya taşınmazlara ilişkin olduğu dilekçesinde belirtilmediğinden Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 20/04/2015 tarihli, 2015/5842 esas 2015/8588 karar sayılı içtihatları da dikkate alınarak bu aşamada reddine karar verilmesi gerektiği sonucuna varılarak aşağıdaki gibi hüküm fıkrası oluşturulmuştur." gerekçesi ile ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ : İhtiyati haciz talep eden eden-davalı/karşı davacı vekili istinaf dilekçesinde özetle; gerek Kök Raporda gerekse Ek Raporda, davacı/karşı davalının müvekkili şirketin 2011 kapanış-2012 açılış bakiyeleri arasındaki ortaklar cari hesabında, 4.353.254,09 TL kendi lehine fark oluşturmak suretiyle ticari defterlerde usulsüzlük yaptığı tespitlerine yer verildiğini, yine raporların devamında bu bedeli zaman içerisinde tahsil ederek şirketin kendisine olan borcunun 3 bin küsur TL'ye kadar düştüğünün de tespit edildiğini, başka bir değişle; davacı/karşı davalının bu 4 Milyon küsur TL'yi zaman içerisinde kendi zimmetine geçirdiğini, yine bilirkişi raporlarında; dava tarihine kadar şirket hesabından yapılan karşılıksız para çıkışlarının toplamda 878.617 USD, 22.198 EURO - 606.422,90 TL olduğu ve bu surette davacı/karşı davalının şirket kasasından açıklanamayan ciddi bir miktar para çıkışı yapmış olduğu ve bu para çıkışlarının sebebini açıklayan bir delil de davacı/karşı davalı tarafından sunulamamış olduğu tespitlerine yer verildiğini, her ne kadar müvekkili şirketin zararı çok daha yüksek ise de; henüz hesaplaması yapılmayan kayıt dışı ticaret hususunda bilirkişilerce inceleme yapılacak olup, sadece yukarıda yer alan tespitlerin dahi davanın haklılığını ortaya koymaya yeterli olduğunu, dolayısıyla yaklaşık ispat kuralının yerine getirildiğini, davacı/karşı davalının malvarlıklarının tümünün bilinmesinin mümkün olmadığnı, doğrudan kendilerinden, hangi alacaklara ve menkul veya gayrimenkullere haciz koyulmasını belirtmeleri gibi bir gerekçenin hukuka, hakkaniyete ve mantığa aykırı olduğunu beyanla, İlk Derece Mahkemesince verilen kararın kaldırılmasını ve ihtiyati haciz kararı verilmesini talep ve istinaf etmiştir.
GEREKÇE : Talep, yöneticinin sorumluluğu istemli açılan karşı davada ihtiyati haciz kararı verilmesi, istemidir.İstinafa gelen uyuşmazlık temelde, ihtiyati haciz şartlarının oluşup oluşmadığı noktasındadır.Yargılamanın devam ettiği dava dosyasında, ihtiyati haciz talebinin reddine karar verilen 25/02/2021 tarihli celsede, dosyaya gelen ... Bankası ve ... Bankası müzekkere cevapları irdelenerek davacı ve davalı vekilinin itirazları da değerlendirilerek heyete bir bilirkişi daha eklenmek suretiyle ek rapor alınmasına karar verilmiştir. Mahkeme ara kararında da belirtildiği üzere her iki tarafında rapora karşı itirazları mevcuttur.2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu(İİK)'nun 257/1. Maddesine göre, rehinle temin edilmemiş ve vadesi gelmiş bir para borcunun alacaklısı, borçlunun yedinde veya üçüncü şahısta olan taşınır ve taşınmaz mallarını ve alacaklariyle diğer haklarını ihtiyaten haczettirebilir.Yargılamanın geldiği aşama itibariyle dava dosyası yeniden bilirkişi incelemesine tevdi edilmiş olup, mahkemece itibar edilip edilmeyeceği belli olmayan ve taraflarca da itiraz edilmiş bulunan raporlar ile alacağın yaklaşık olarak ispatlanmış olması şartı gerçekleşmediğinden, mahkemenin ihtiyati haczin reddine dair takdirinde bir isabetsizlik görülmemiştir.HMK'nın 355. Maddesi uyarınca kamu düzenine aykırılık ve istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılan istinaf incelemesi sonunda; ilk derece mahkemesi kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşıldığından ihtiyati haciz talep eden eden-davalı/karşı davacı vekilinin yerinde olmayan istinaf isteminin reddine karar vermek gerekmiştir.
KARAR : Yukarıda ayrıntısı ile açıklanan nedenlerle;1-İhtiyati haciz talep eden eden-davalı/karşı davacı vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nın 353(1)b-1 maddesi uyarınca ESASTAN REDDİNE,2-İstinaf karar harcı başlangıçta peşin olarak yatırıldığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,3-İhtiyati haciz talep eden eden-davalı/karşı davacı tarafından istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, HMK'nın 362(1)f. maddesi uyarınca kesin olarak oy birliğiyle karar verildi. 16/04/2021





Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi