Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/14351
Karar No: 2020/3213
Karar Tarihi: 27.02.2020

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/14351 Esas 2020/3213 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı, davalı şirketin E. şubesinde kasiyer olarak çalıştığını ve iş akdinin haksız ithamla feshedildiğini iddia ederek çeşitli alacaklarının tahsili için dava açmıştır. Mahkeme, davacının bazı taleplerini kabul etmiş ancak kıdem ve ihbar tazminatı taleplerini reddetmiştir. Davalı işverenin temyiz itirazları ise yerinde görülmemiştir.
Ancak, dosyadaki bilgi, belgeler ve tanık ifadeleri sonucunda davacının, başka bir işçinin işyerine ait bir ürünü bedelsiz olarak işyeri dışına çıkarması eylemine iştirak ettiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla, kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi hatalı kabul edilerek karar bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kanunu Madde 18, Madde 19, Madde 20, Madde 21, Madde 22, Madde 23, Madde 24, Madde 25, Madde 41, Madde 42, Madde 48.
9. Hukuk Dairesi         2017/14351 E.  ,  2020/3213 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ (MÜSTEMİR YETKİLİ)


    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    YARGITAY KARARI

    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili özetle; davacının davalı şirketin ... şubesinde 08.03.2006-03.12.2012 tarihleri arasında kasiyer olarak çalıştığını, iş akdinin haksız ithamla feshedildiğini, kendisinden zorla istifa dilekçesi ve ibraname alındığını, fazla mesai ücretlerinin ödenmediğini, hafta tatillerine riayet edilmediği gibi herhangi bir ödemede bulunulmadığını iddia ederek; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, hafta tatili ücreti, genel tatil ücreti, fazla çalışma ücreti ve ödenmeyen ücret alacaklarının faizi ile birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili özetle; davacının sadakat borcuna aykırı hareket ettiğini, davacının eyleminin Cumhuriyet Savcılığına intikal etmemesi için davacı tarafından istifa dilekçesi verilerek iş akdinin sonlandırıldığını, ayrıca davacının müvekkilini ibra ettiğini, davacının yaptığı fazla mesailerin ücret bordrolarında gösterildiğini, davacının ücret bordrolarını ihtirazi kayıt koymaksızın imzaladığını, fazla mesai ücreti talebinin reddi gerektiğini, davacının tüm yıllık izinlerini kullandığını, genel tatillerde yapılan çalışmaların karşılığının ödendiğini, alacakların zamanaşımına uğradığını savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak; davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı, davalı temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillere kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanıp kazanmadığı noktasında uyuşmazlık söz konusudur.
    Somut uyuşmazlıkta; davacı dava dilekçesinde, işyerinde çalışan kasiyer E.nin mağaza ürünü olan eşofman takımını almak için ürünü kendi kasasından geçiremediğinden davacının kasasından geçirmek istediğini, davacının da bu işleme parasını vermesi koşuluyla onay verdiğini, E.nin parayı vereceğini söylemesi üzerine davacının ürünü kasadan geçirdiğini ve E.ye teslim ettiğini, E.nin öğle yemeğine çıktıklarında parayı kasaya teslim ettiğini söylemesi üzerine davacının çalışmasına devam ettiğini, davacının yaptığı işlemde bir usulsüzlük olmadığını ancak bu durum ortaya çıkınca kendisinden baskı ile istifa dilekçesi alındığını iddia etmiştir.
    Davalı işveren ise; kasiyer E.nin davacının kasasından geçirdiği ürünü sonradan kendi kasasından iade gibi geçirerek kasa açığı oluşturmadığını ancak ürünü akşam giderken evine götürdüğünü, bu durumun farkedilmesiyle birlikte davacı ve E.nin talebi üzerine suç duyurusunda bulunulmadığını, davacı ve E.nin istifa dilekçesi vererek işten ayrıldıklarını, istifa dilekçesinin özgür irade ile verildiğini, davacının kıdem ve ihbar tazminatına hak kazanmadığını savunmuştur.
    Dosyadaki bilgi, belgeler ve özellikle tanık diğer işçi E.nin beyanına göre; davacı işçinin, davalı işyerinde çalışan dava dışı diğer bir işçinin işyerine ait bir ürünü önce kasadan geçirme daha sonra iade olarak göstermek suretiyle, bedelsiz olarak işyeri dışına çıkartması eylemine iştirak ettiği sabittir. Davacının bu olayın ortaya çıkması üzerine haklı neden göstermeksizin verdiği istifa dilekçesi ile iş akdini feshederek işten ayrıldığı anlaşılmaktadır. Açıklanan oluş şekline göre, şartları bulunmayan kıdem ve ihbar tazminat taleplerinin reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulü hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F)Sonuç:
    Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 27.02.2020 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.





    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi