Abaküs Yazılım
15. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/1492
Karar No: 2018/3412
Karar Tarihi: 25.09.2018

Yargıtay 15. Hukuk Dairesi 2018/1492 Esas 2018/3412 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalılar, tüketici mahkemesinde açılan davalarda yükleniciye karşı tazminat talep etmişlerdir. Ancak arsa sahibi ve yükleniciye karşı tazminat davası ayrı bir mahkemede açılmıştır. Mahkeme, farklı mahkemelerde açılan davaların birleştirilerek birlikte görülmesinin mümkün olmadığına hükmetmiştir. Bu nedenle, arsa sahibi ve asıl dava açanların genel mahkemede görülmesi gerektiği, diğer davalıların ise tefrik edilerek tüketici mahkemesi sıfatıyla ayrı bir esasa kaydedilmesi gerektiği kararı verilmiştir. Bunun için 4077 sayılı Yasa'nın 4. maddesindeki satışa ilişkin hükümlerin uygulanması gerekmektedir.
4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesi, satıcı veya imalatçının ayıplı mal nedeniyle sorumlu tutulabileceğini ve ayıplı malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde tespit edilmesi gerektiğini belirtmektedir.
15. Hukuk Dairesi         2018/1492 E.  ,  2018/3412 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi:Asliye Hukuk Mahkemesi

    Yukarıda tarih ve numarası yazılı hükmün temyizen tetkiki davalı vekili tarafından istenmiş ve temyiz dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla dosyadaki kağıtlar okundu gereği konuşulup düşünüldü:
    - K A R A R -
    Asıl davada, arsa sahibinden bağımsız bölüm satın alanlar ve arsa sahibi, yükleniciye karşı tazminat istemiyle dava açmış, birleşen tüketici mahkemesi sıfatıyla açılan davada ise başkaca bağımsız bölüm malikleri yine yükleniciye karşı tazminat davası açmış, davalar birleştirilerek Asliye Hukuk Mahkemesi sıfatıyla görülüp sonuçlandırılmıştır.Tüketici Mahkemesine dava açıldığı tarih itibariyle yükleniciye karşı hatalı imalât sebebiyle imalâtçının sorumluluğuna dayanılarak dava açılmış olup asıl davada ise tüketici sıfatı bulunmayan arsa maliki ve yine arsa malikinden satın alanlar yükleniciye karşı tazminat davası açmışlardır. Öte yandan birleşen davada davacı şirket tüketici mahkemesi sıfatıyla davayı açmış ise de bu davacının nihai tüketici sıfatı olmadığından, davanın genel mahkemede görülmesi zorunludur. Her iki dava farklı mahkemelerde açılmıştır. Tüketici mahkemesi özel bir mahkeme olup basit yargılama usulüne tabiyken asliye hukuk mahkemesi genel bir mahkeme olup yazılı yargılama usulüne tabidir. Bu halde sıfatları birbirinden farklı bu iki mahkemede açılan davaların birleştirilerek birlikte görülmesi mümkün değildir.
    Bu nedenlerle, birleşen davadaki davacı şirket ve asıl davadaki arsa sahibi ... yönünden de davanın genel mahkeme sıfatıyla bakılıp sonuçlandırılması; diğer davalılar, bağımsız kat malikleri yönünden ise davanın tefrik edilerek Tüketici Mahkemesi sıfatıyla ayrı bir esasa kaydedilip bağımsız bölümlerini yükleniciden satın alıp almadıkları araştırılmak suretiyle 4077 sayılı Yasa"nın 4. maddesindeki satışa ilişkin hükümlerin uygulanması, arsa sahibinden satın alanlar yönünden ise yine 4. maddede belirtilen imalâtçının sorumluluğu hükümlerinin değerlendirilerek hasıl olacak sonuca uygun karar verilmesi gerekirken, her iki davanın birleştirilip birlikte görülmesi usul hükümlerine aykırı olup kararın bu nedenle bozulması uygun bulunmuştur.
    Bozma sebebine göre diğer temyiz itirazları incelenmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle kararın BOZULMASINA, ödediği temyiz peşin harcının istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine, karar düzeltme yolu kapalı olmak üzere 25.09.2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.









    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi