Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2015/1622
Karar No: 2016/9583
Karar Tarihi: 27.04.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2015/1622 Esas 2016/9583 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacı forklift operatörü olarak çalışırken iş akdinin haksız olarak feshedildiği gerekçesiyle kıdem, ihbar tazminatı ve işçilik alacakları talep etmiştir. Davalı ise davacının iş güvenliğini tehlikeye soktuğunu ve bunun üzerine iş akdinin haklı nedenle feshedildiğini savunmuştur. Mahkeme davacının iş güvenliğini tehlikeye soktuğunu kabul etmiş ve iş akdinin feshinin geçersiz olduğuna karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davacının iş güvenliğini tehlikeye soktuğu için iş akdinin haklı nedenle feshedildiğine hükmetmiştir. Bu nedenle kıdem, ihbar tazminatı ve işçilik alacakları talepleri reddedilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri ise; 4857 sayılı İş Kanununun 25/II-ı maddesi olarak belirtilmiştir. Bu madde, işçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması hallerinde işveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilebileceğini düzenlemektedir.
7. Hukuk Dairesi         2015/1622 E.  ,  2016/9583 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi
    Dava Türü : Alacak

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün, Yargıtay"ca incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    1-Dosyadaki yazılara, hükmün Dairemizce de benimsenmiş bulunan yasal ve hukuksal gerekçeleriyle dayandığı maddi delillere ve özellikle bu delillerin takdirinde bir isabetsizlik görülmemesine göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki temyiz itirazlarının reddine.
    2-Davacı, davalı işyerinde forklift operatörü olarak çalışırken iş akdinin işyerinde hızlı ve tehlikeli forklift kullanması gerekçe gösterilerek haksız olarak feshedildiği bahisle kıdem ve ihbar tazminatı ile bazı işçilik alacaklarının hüküm altına alınmasını istemiştir.
    Davalı, davacının hızlı ve tehlikeli forklif kullanarak iş güvenliğini tehlikeye soktuğu, bu nedenle bazı parçalara zarar verdiği bunlara ilişkin tutanak tutulduğu ve bunun üzerine 6.11.2013 tarihli ihtarlar haklı nedenle iş akdinin feshedildiğini savunarak, davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacı hakkında 2013 yılında tutulmuş 3 tutanak bulunduğu, tutulan tutanaklarla ilgili davacının yazılı savunmasının alındığı, en son 05/11/2013 tarihinde davacının insan hayatını tehlikeye atacak hızda forklift kullandığının tespit edilmesi üzerine davacı aynı gün alınan savunmasında iş yoğunluğu ve .... sevkiyatının saat 07.20"de olması, ayrıca 2 forklifte mazot alması gerekmesi sebebi ile hız yaptığını, sabah gelen grubun hemen işe başlaması için boş kasa bırakırken bir anlık dengesizlikle kasaların yere sürtündüğünü, iş yoğunluğundan kaynaklandığını, tekrarlamayacağını belirttiği, davalı işverence davacıya hatırlatma yapılmadan tazminatsız ve bildirimsiz olarak iş akdinin feshedildiği, feshin geçerli olmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda, davacı forklift operatörü olup 05.11.2013 tarihinde işverence tutulan tutanakla iş güvenliğini tehlikeye sokacak şekilde forklift kullandığı bildirilerek davacının savunması istenmiş, davacı ise savunmasında tehlikeli olarak forklift kullandığını kabul etmesi üzerine disiplin kurulunun 06.11.2013 tarihli kararı ile iş akdinin iş güvenliğini tehlikeye sokması nedeniyle 4857 sayılı İş Kanununun 25/II-ı maddesinde “İşçinin kendi isteği veya savsaması yüzünden işin güvenliğini tehlikeye düşürmesi, işyerinin malı olan veya malı olmayıp da eli altında bulunan makineleri, tesisatı veya başka eşya ve maddeleri otuz günlük ücretinin tutarıyla ödeyemeyecek derecede hasara ve kayba uğratması.” hükmünün işveren tarafından iş sözleşmesini sürenin bitiminden önce veya bildirim süresini beklemeksizin işçinin sözleşmesini feshedebileceğini bildirilmiştir. Davacı"nın kabulünden de anlaşılacağı üzere davacı iş güvenliğini tehlikeye soktuğundan iş akdini haklı nedenle feshedildiğinden kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirir.
    O halde davalı vekilinin bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve karar bozulmalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde davalıya iadesine, 27.04.2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

















    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi