Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 1996/1930
Karar No: 1999/4194
Karar Tarihi: 22.06.1999

Danıştay 8. Daire 1996/1930 Esas 1999/4194 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Maliye Bakanlığı, … Üniversitesi Rektörlüğü ve … arasındaki davada, davacı olan … Üniversitesi İlahiyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü'nün makam tazminatının kesilmesi ve yapılan ödemeler hakkında zimmet çıkarılması işlemi iptal edildi. Ancak, temyiz istemi reddedildi ve idare mahkemesi kararı onandı. Kararda, 418 sayılı KHK hükümlerinin incelenmesi sonucunda, profesör ünvanında olanların belirli bir süreyi tamamlamaları halinde belirli bir miktarda makam tazminatı alacağı belirtilmiştir. Ancak, davacının ek göstergesi Genel Müdürlere uygulanan ek göstergeden daha yüksek olduğu için Genel Müdür düzeyinde makam tazminatı verilmesi gerektiği belirtildi. Temyiz istemi reddedilerek idare mahkemesi kararının onanmasına karar verildi. Kararda bahsi geçen kanun maddeleri ise 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasası'nın 49. maddesi olarak belirtilmiştir.

T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No: 1996/1930
Karar No: 1999/4194

Temyiz İsteminde Bulunan : Maliye Bakanlığı
Diğer Davalı : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : …
Karşı Taraf : …
İstemin Özeti : … Üniversitesi … İlahiyat Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü görevini sürdüren davacının, 23.3.1994 tarihinde profesörlük kadrosuna atanması üzerine ödenmeye başlayan makam tazminatının Maliye Bakanlığı ... Üniversitesi Bütçe Dairesi Başkanlığının 16.1.1995 günlü … sayılı yazısına dayanılarak kesilmesi ve yapılan ödemeler miktarında zimmet çıkartılmasına ilişkin işlemin kaldırılması istemiyle yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... Üniversitesi Rektörlüğünün … gün ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada; 418 sayılı KHK hükümlerinin incelenmesinden; profesör ünvanında üç yılı tamamlamış olanların 1.300, tamamlamamış olupta ek göstergeleri Genel Müdür ek göstergesi düzeyinde veya daha fazla olanların Genel Müdürler düzeyinde makam tazminatı alacaklarının anlaşıldığı, dava dosyasının incelenmesinden, ... Üniversitesi … İlahiyat Meslek Yüksekokulu Müdürü olan davacının, hernekadar profesörlük ünvanında üç yılını tamamlamadığı anlaşılmışsa da, ek göstergesinin Genel Müdürlere uygulanan ek göstergeden daha yüksek düzeyde olması nedeniyle Genel Müdür düzeyinde makam tazminatı verilmesi gerekirken aksine tesis edilen işlemde mevzuata uyarlık görülmediği gerekçesiyle dava konusu işlemi iptal eden … İdare Mahkemesinin … gün ve … sayılı kararının; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istemidir.
Savunmanın Özeti : Yanıt verilmemiştir.
Danıştay Tetkik Hakimi … 'ın Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
Danıştay Savcısı … 'ın Düşüncesi : Dava; ... Üniversitesine bağlı … İlahiyat Meslek Yüksek Okulu Müdürü olarak görev yapan davacıya ödenmekte olan makam tazminatının kesilmesi ve yapılan ödemeler hakkında zimmet çıkarılması yolundaki işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
İdare Mahkemesince; 418 sayılı K.H.K. ile getirilen tazminat cetvellerinde ek göstergeleri en az genel müdür düzeyinde tesbit edilen ünvanlarda görev yapanların 3300 gösterge üzerinden tazminat öngörüldüğü, 2914 sayılı yasaya bağlı ek gösterge cetveline göre yüksek okul müdürlerinin ek göstergesinin genel müdürlerin ek göstergesinden yüksek olduğu, bu hükümlere göre profesörlükte 3 yılını doldurmamış olsa bile, ek göstergeli bazı görevlerde hizmet görenlerin genel müdürler kadar tazminat alması gerektiği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir.
Davalı Bakanlıkça, ek gösterge ve makam tazminatına dair düzenlemelerin farkıl olduğu, bunlardan birinin kapsamına girmenin, diğerinden de kendiliğinden yararlanma sonucu doğurmayacağı, yasaya ekli cetvelde profesörler için 3 yıllık özel süre konulduğu, davacıya da bu süreyi doldurmadan tazminat verilemiyeceği belirtilerek kararın bozulması istenilmektedir.
Ancak yasada ve ekli cetvelde, ek gösterge ile makam tazminatları arasında bağlantı kurulmuş, bu sistem getirilirken belli görevler sınırlanmamış genel bir hüküm konulmuştur.
Diğer yandan temyiz dilekçesinde öne sürülen gerekçeler, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49.maddesinin 1.fıkrasında belirtilen nedenlerden hiçbirisine uymayıp idare mahkemesince verilen kararın dayandığı hukuki ve yasal nedenler karşısında anılan kararın bozulmasını gerektirir nitelikte görülmemektedir.
Açıklanan nedenlerle temyiz isteminin reddiyle idare mahkemesi kararının onanmasının uygun olacağı düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü :
İdare ve Vergi Mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Yasasının 49.maddesinin 1.fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır.
İdare Mahkemesince verilen kararın dayandığı gerekçe Usul ve Yasaya uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve yargılama giderlerinin temyiz isteminde bulunan üzerinde bırakılmasına 22.6.1999 gününde oybirliği ile karar verildi.

Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi