Abaküs Yazılım
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2021/1389
Karar No: 2021/1374
Karar Tarihi: 28.10.2021

BAM Hukuk Mahkemeleri Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 13. Hukuk Dairesi 2021/1389 Esas 2021/1374 Karar Sayılı İlamı

...

T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
13. HUKUK DAİRESİ

....

T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

BAŞKAN : ... (...)
ÜYE : ... (...)
ÜYE : ... (...)
KATİP : ... (...)

İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ESKİŞEHİR ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 16/09/2021
NUMARASI ....
KARAR TARİHİ : 28.10.2021

Taraflar arasındaki davada Eskişehir 4.Asliye Hukuk ve Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeni ile yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Dava, alacak istemine ilişkindir.
Eskişehir 4.Asliye Hukuk Mahkemesince; bankacılık işleminden kaynaklı maddi zararın talep edilmiş olduğu, ticari dava niteliğindeki davada asliye ticaret mahkemesinin görevli bulunduğu gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı vermiştir.
Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesince; davacının tacir olmadığı, davanın TTK'nun 4. ve 5. maddelerinde sayılan türden dava olmadığı gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6102 sayılı TTK'nın 5/1.maddesi uyarınca, ticari davalara bakmak görevi, asliye ticaret mahkemesine aittir. Ticari davalar, mutlak ve nispi ticari davalar olarak ikiye ayrılmaktadır. Nispi ticari davalar, TTK'nın 4/1.maddesinin ilk cümlesinde tarif edilmiş olup, her iki tarafın da "Ticari işletmesiyle ilgili hususlardan kaynaklanan" hukuk davalarıdır. Mutlak ticari davalar ise tarafların tacir olup olmadıklarına ve uyuşmazlığın tarafların ticari işletmeleri ile ilgili bulunup bulunmadığına bakılmaksızın yasa gereği ticari dava sayılan uyuşmazlıklardır. TTK'nın 4/1-a ve devamı bentlerinde yazılan uyuşmazlıklar ile diğer kanunlarda ticari dava olduğu belirtilen uyuşmazlıklar, mutlak ticari davalardır.
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 4/1.maddesinde her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işlerinin ticari dava ve ticari nitelikte çekişmesiz yargı işi sayılacağı hüküm altına alınmıştır. Buna göre bir uyuşmazlığın ticari nitelikte olabilmesi için, her iki tarafın da ticari işletmesini ilgilendirmesi yahut aynı maddenin alt bentlerinde düzenlenen istisnalardan birine dahil olması gerekmektedir.
Somut olayda; davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davacıların ortağı olduğu ... numaralı döviz hesabından...... adresinde bulunan.....bankası aracılığı ile..... hesabına dava dışı .... kulübünün .... yargılaması başvuru ücreti olan 1000,00 İsviçre frankı ödenmesi için internet bankacılığı üzerinden talimat verdiğini, verilen talimatta havale alıcısı muhatap firmanın unvanı, bankası swift kodu hesap ve iban numarasının doğru olarak bildirilmesine rağmen davalının sorumlu olduğu havale işlemini yasaya bankacılık mevzuatına ve teamüllerine uygun olarak yerine getirmediğini, uluslararası spor mahkemesi ..... nezdinde gerçekleşmeyen bu işlemin telafisinin olmadığını, işlemin yapılmaması ile itiraz hakkının kesin olarak kaybedildiğini, yerine getirilmeyen işlem sebebiyle hem davacıların ve hem de vekaleten işlem yapılan Boluspor kulübünün maddi ve manevi zararının ortaya çıktığını, bu nedenle de davacıların kulüp tarafından vekillik görevlerinden azledildiğini, yapılan azil nedeniyle davacıların hem maddi hem manevi anlamda pek çok zarara uğradığını, beyanla fazlaya ilişkin her türlü dava ve talep hakları saklı kalmak kaydıyla davalı bankanın davacılarca verilen talimata uygun davranmaması nedeniyle davacıların uğramış oldukları fazlaya dair hakları saklı kalmak suretiyle 15.000,00 TL maddi zararın ihtarname tarihi itibariyle uygulanacak yasal faiziyle tazminine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Dosya kapsamından, bankacılık işleminden kaynaklı alacak isteminde bulunulduğu, uyuşmazlığın 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 4/1 fıkrasından kaynaklanan ticari dava niteliğinde olduğu anlaşıldığından, TTK.'nun 4.maddesine göre mutlak ticari dava niteliğindeki davanın, asliye ticaret mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-6100 sayılı HMK'nın 21. ve 22.maddeleri gereğince Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesinin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talebinde bulunan Mahkemesine iadesine,
Dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 362/1-c maddesi gereğince kesin olarak oy birliği ile 28.10.2021 tarihinde karar verildi.
Gerekçeli Kararın Yazıldığı Tarihi : 02/11/2021
...
¸e-imzalıdır
Bu döküman 5070 Sayılı Yasa Hükümleri gereğince elektronik olarak imzalanmıştır.


Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


Avukat Web Sitesi