Abaküs Yazılım
4. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/4824
Karar No: 2018/1686
Karar Tarihi: 08.03.2018

Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 2017/4824 Esas 2018/1686 Karar Sayılı İlamı

4. Hukuk Dairesi         2017/4824 E.  ,  2018/1686 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki kurum zararının tazmini davasından dolayı yerel mahkemece verilen gün ve sayısı yukarıda yazılı kararın; Dairemizin 24/05/2017 gün ve 2017/2018 - 2017/3216 sayılı ilamıyla onanmasına karar verilmiştir. Süresi içinde asıl ve birleşen dava davacısı vekili tarafından kararın düzeltilmesi istenilmiş olmakla HUMK’un 440-442. maddeleri uyarınca dosya içerisindeki kağıtlar incelenerek gereği görüşüldü.
    Tebligatların nasıl yapılacağı 7201 sayılı Tebligat Kanunu"nda düzenlenmiştir.
    Tebligat Kanunu"nun bilinen adrese tebligatı düzenleyen 10. maddesinin 1. fıkrasına göre; tebligat muhatabın bilinen en son adresinde yapılır. 6099 sayılı Yasa"nın 3. maddesi ile eklenen aynı maddenin 2. fıkrasına göre ise bilinen en son adresin tebligata elverişli olmadığının anlaşılması veya tebligat yapılamaması halinde, muhatabın adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri adresi, bilinen en son adresi olarak kabul edilir ve tebligat bu adrese yapılır.
    Aynı Kanunu’nun “Tebliğ imkansızlığı ve tebellüğden imtina” başlıklı 21/1. maddesinde; “Kendisine tebligat yapılacak kimse veya yukarıdaki maddeler mucibince tebligat yapılabilecek kimselerden hiçbiri gösterilen adreste bulunmaz veya tebellüğden imtina ederse, tebliğ memuru tebliğ olunacak evrakı, o yerin muhtar veya ihtiyar heyeti azasından birine veyahut zabıta amir ve memurlarına imza mukabilinde teslim eder ve tesellüm edenin adresini ihtiva eden ihbarnameyi gösterilen adresteki binanın kapısına yapıştırmakla beraber, adreste bulunmama halinde tebliğ olunacak şahsa keyfiyetin haber verilmesini de mümkün oldukça en yakın komşularından birine, varsa yönetici veya kapıcıya da bildirilir. İhbarnamenin kapıya yapıştırıldığı tarih, tebliğ tarihi sayılır.” hükmü yer almaktadır. Madde metni, iki hali birlikte düzenlemiştir. Bunlardan ilki “adreste bulunmama”, diğeri ise “tebellüğden imtina”dır.
    Somut olayda; mahkemenin gerekçeli kararının aleyhine karar verilen davalılardan; ..."a, Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre tebliğ edildiği, tebligat evrakında bilgisine başvurulan komşu adının bulunmadığı, davalı ..."a gerekçeli karar ve karar düzeltme dilekçesinin Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre tebliğ edildiği, tebligat evrakında isim ve imzadan imtina eden ve adı geçen davalının nerede olduğunu bilmeyen görevliye bilgi verildiğinin yazılı olduğu anlaşılmıştır.
    Adı geçen bu davalılara Tebligat Kanunu"nun 21/1 maddesine göre yukarıda izah edilen şekilde yapılan tebligatlarda, muhatabın geçici olarak adresten ayrıldığı bildirimini yapan komşu yada görevlinin kim olduğunun açık bir şekilde belirtilmesi gerektiği, aksine bir durumda
    yapılan tebligatın geçerli olmadığı, benzer bir olaya ilişkin olarak Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 22/12/2004 tarihli, 12-765 esas, 730 sayılı kararında ifade edilmiştir. Dolayısıyla bu davalılar adına Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre yapıldığı anlaşılan tebligatlar usulüne uygun değildir.
    Davalı ..."ya gerekçeli kararın Tebligat Kanunu"nun 21/1. maddesine göre tebliğ edildiği, tebligat evrakında komşu adının bulunmadığı, davacının karar düzeltme dilekçesinin aynı adresten iade olarak döndüğü anlaşılmış olup, bu durumda adı geçenin adres kayıt sistemindeki adresi araştırılarak, önceki adres ile aynı olması halinde doğrudan Tebligat Kanunu 21/2 maddesine göre tebligat çıkartılmalı, farklı adres olması halinde ise önce normal tebligat çıkartılıp iade halinde 21/2 maddesi uyarınca mernis şerhi verilerek tebligat yapılmalıdır.
    Ayrıca davalılardan ... ve ..."a gerekçeli kararın Tebligat Kanunu 35. maddesine göre tebliğ edildiği, karar düzeltme dilekçelerinin ise tebliğ edilmediği anlaşılmış olup, adı geçenlerin adres kayıt sistemindeki adresleri araştırılmadan 35. maddeye göre yapılan tebligatlar geçerli değildir. Bu davalıların da öncelikle mernis adresleri araştırılarak gerekçeli karar ve karar düzeltme dilekçelerinin bu adreste önce normal tebligat çıkartılarak, iade halinde ise 21/2 maddesine göre tebliği gerekmektedir.
    Şu durumda; mahkemece davalılar ..., ..., ..., ... ve ..."a yukarıda belirtilen yasal düzenlemeler uyarınca mahkeme gerekçeli kararının ve davacının karar düzeltme dilekçesinin tebliğinin sağlanması için geri çevirme kararı verilmesi gerekmiştir.
    SONUÇ: Dosyanın gösterilen nedenle ve yukarıda bildirilen şekilde işlem yapılmak üzere mahal mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE 08/03/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.













    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi