Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2017/8892
Karar No: 2019/49
Karar Tarihi: 07.01.2019

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2017/8892 Esas 2019/49 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı işyerinde uzun süre teknik eleman, kesim ustası ve çalışanların servisçisi olarak çalışan davacının iş sözleşmesi, bildirimsiz ve haksız bir şekilde feshedilmiştir. Davacı alacakları için dava açmıştır. Mahkeme, davacının taleplerinden kısmen kabul etmiştir. Taraflar kararı temyiz etmiştir. Ücret miktarı konusunda uyuşmazlık olduğu için Mahkeme, emsal ücret araştırması yaparak davacının aylık net 1.200,00 TL ücret aldığını kabul etmiştir. Ancak tanık beyanları ve kıdemi göz önüne alınarak 1.500,00 TL ücretle çalıştığı kabul edilmiştir. Borçlar Kanunu'nun 401. maddesine göre, iş sözleşmesinde ücret miktarı belirtilmemişse, ücretin miktarı emsal işçilere ve işyerinin özelliklerine göre belirlenmelidir. Kararda geçen kanun maddeleri; Borçlar Kanunu'nun 401. maddesi ve iş sözleşmesinde ücret miktarının belirtilmemesi durumunda ücretin belirlenmesine ilişkin yöntem açıklandığı için İş Kanunu'na ilişkin bir kanun maddesi geçmemektedir.
9. Hukuk Dairesi         2017/8892 E.  ,  2019/49 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMES
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi taraflar vekillerince istenilmekle, temyiz taleplerinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
    YARGITAY KARARI
    A) Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı vekili, müvekkilinin 01/10/1997 yılında davalı işyerinde teknik eleman, kesim ustası ve çalışanların servisçisi olarak çalışmaya başladığını, iş sözleşmesinin haksız ve bildirimsiz olarak 04/03/2013 tarihinde işverenlikçe feshedildiğini, en son ücretinin net 1.800,00 TL. olduğunu, ücretin asgari kısmının bankadan kalanının elden ödendiğini, işçilik alacaklarının ödenmediğini ileri sürerek, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, ücret, fazla mesai ücreti, ulusal bayram ve genel tatil ücreti alacağını talep etmiştir.
    B) Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı vekili, zamanaşımı itirazı olduğunu, davacının herhangi bir sebep göstermeden arkadaşları ... ve ...ile anlaşarak işyerini terk ettiğini, noter kanalı ile işe davet edildiği halde işbaşı yapmadığını, aylık ücretin miktarı konusunda iddialarının da doğru olmadığını, işyerinin 6 kişinin çalıştığını, atölye tarzında küçük bir işletme olduğunu, davacının düz işçi olduğunu, ücretlerinin de banka üzerinden ödendiğini, fazla mesai, yıllık izin ve ücret alacakları taleplerine ilişkin iddialarının asılsız olduğunu savunarak, davanın reddini istemiştir.
    C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti ve Yargılama Süreci:
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    D) Temyiz:
    Kararı taraflar temyiz etmiştir.
    E) Gerekçe:
    1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre, davalının tüm davacının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.
    2-Taraflar arasında tazminat ve alacakların belirlenmesine esas ücret miktarı uyuşmazlık konusudur.
    İş sözleşmesinin tarafları, asgari ücretin altında kalmamak kaydıyla sözleşme özgürlüğü çerçevesinde ücretin miktarını serbestçe kararlaştırabilirler. İş sözleşmesinde ücretin miktarının açıkça belirtilmemiş olması, taraflar arasında iş sözleşmesinin bulunmadığı anlamına gelmez. Böyle bir durumda dahi ücret, Borçlar Kanunu"nun 401. maddesine göre tespit olunmalıdır. İş sözleşmesinde ücretin kararlaştırılmadığı hallerde ücretin miktarı, işçinin kişisel özellikleri, işyerindeki ya da meslekteki kıdemi, meslek unvanı, yapılan işin niteliği, iş sözleşmesinin türü, işyerinin özellikleri, emsal işçilere o işyerinde ya da başka işyerlerinde ödenen ücretler, örf ve adetler göz önünde tutularak belirlenir.
    Çalışma yaşamında daha az vergi ya da sigorta primi ödenmesi amacıyla zaman zaman iş sözleşmesi veya ücret bordrolarında gösterilen ücretlerin gerçeği yansıtmadığı görülmektedir. Bu durumda gerçek ücretin tespiti önem kazanır. İşçinin kıdemi, meslek unvanı, fiilen yaptığı iş, işyerinin özellikleri ve emsal işçilere ödenen ücretler gibi hususlar dikkate alındığında imzalı bordrolarda yer alan ücretin gerçeği yansıtmadığı şüphesi ortaya çıktığında, bu konuda tanık beyanları gözetilmeli ve işçinin meslekte geçirdiği süre, işyerinde çalıştığı tarihler, meslek unvanı ve fiilen yaptığı iş bildirilerek sendikalarla, ilgili işçi ve işveren kuruluşlarından emsal ücretin ne olabileceği araştırılmalı ve tüm deliller birlikte değerlendirilerek bir sonuca gidilmelidir.
    Somut uyuşmazlıkta, davacı net 1.800,00 TL. ücret aldığını iddia etmiş, davalı ise asgari ücretle çalıştığını savunmuştur.
    Mahkemece, davacının aylık net 1.200,00 TL. ücret aldığı kabul edilmiştir.
    Davalı işyerinde kesim ustası ve çalışanların servisçisi olarak çalışan davacı 16 yıllık kıdeme sahiptir.
    Davacı tanığı davacının aylık net 1.500,00 TL. ücret aldığını ve ücretin bir kısmının bankaya yattığını, kalanının ise elden ödendiğini beyan etmiştir.
    Yargılama sırasında yapılan emsal ücret araştırması neticesinde Mahkemenin esas aldığı ...İşlemeciler Nakışçılar ve Benzerleri Odası 6 yıllık düz işçi için 1.200,00 TL. bildirdiği, davacının 16 yıllık çalışan olduğu ve çalışanların servis işini de yaptığı, ...Tekstil İşçileri Sendikası"nın 6 yıllık kesim ustası için 2.000,00 TL. ücret bildirdiği anlaşılmıştır.
    Dosya içeriğine göre dinlenen tanık beyanları, davacının yaptığı iş ve kıdemi de gözetildiğinde, fiili çalışmayı bilen davacı tanığı ..."in beyanı esas alınarak aylık net 1.500,00 TL. ücretle çalıştığının kabulü ile ek rapor alınarak sonuca gidilmesi gerekirken mahkemece yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup, bozmayı gerektirmiştir.
    F) SONUÇ:
    Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 07.01.2019 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.




    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi