Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2020/8092
Karar No: 2020/20150

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2020/8092 Esas 2020/20150 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesi'nde görülen alacak davasında, davacı güvenlik görevlisi çalıştığı işyerinde iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile fark ücret alacağı istemiştir. Mahkeme, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar vermiştir. Ancak Yargıtay, davalının tüm temyiz itirazlarının reddine karar vererek davacının ücretinin teknik şartnamelerde kararlaştırılan oranlara göre tespit edilerek varsa fark ücret alacağının hüküm altına alınması gerektiğini belirtmiş ve bu nedenle karar bozulmuştur. Bozmaya uyan Mahkeme ise aldırılan bilirkişi raporuna dayanarak davanın kabulüne karar vermiştir. Ancak davalı tarafından yapılan temyizde kararda çelişki olduğu gerekçesiyle Yargıtay kararı bozmuş ve bozmaya uyan Mahkeme tekrar aldırılan bilirkişi raporuna dayanarak davanın kabulüne karar vermiştir. Temyizde ise, davalı vekili faize hak kazanmak için işverenin temerrüde düşürülmesi gerektiği yönünde temyizde bulunmuştur ve Yargıtay bu konuda kararın düzeltilmesine karar vermiştir. Hükmün aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir. Kanun maddeleri: 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi ve mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 438/7. maddesi.
9. Hukuk Dairesi         2020/8092 E.  ,  2020/20150 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen kararın, temyizen incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmekle, temyiz talebinin süresinde olduğu anlaşıldı. Dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı İsteminin Özeti:
    Davacı, davalılara ait işyerinde güvenlik görevlisi olarak çalışırken iş sözleşmesinin haksız şekilde işverence feshedildiğini ve davalı asıl işveren ile dava dışı alt işverenler arasındaki teknik şartname ve hizmet alım sözleşmelerinde belirlenen ücretin altında ücret ödemesi yapıldığını ileri sürerek, kıdem ve ihbar tazminatları ile fark ücret alacağını istemiştir.
    Davalı Cevabının Özeti:
    Davalı, zamanaşımı def’i ve husumet itirazında bulunarak, davanın reddini istemiştir.
    Mahkeme Kararının Özeti:
    Mahkemece, toplanan deliller ve bilirkişi raporuna dayanılarak, davalının iş sözleşmesini fesihte haksız olduğu gerekçesiyle davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın taraflarca temyizi üzerine Yargıtay ( Kapatılan) 22. Hukuk Dairesince davalının tüm, davacının sair temyiz itirazlarının reddine karar verilerek; davacının ücretinin, dönemler itibariyle yapılan hizmet alım sözleşmelerinin dayanağı olan teknik şartnamelerde kararlaştırılan oranlara göre tespit edilmesi, aylar itibari ile yapılan ödemelerle karşılaştırılarak varsa fark ücret alacağının hüküm altına alınması ve buna göre de gerekirse davacının tazminata esas giydirilmiş ücreti de teknik şartnameye göre yeniden belirlenerek kıdem ve ihbar tazminatlarının da yeniden hesaplanması gerektiği gerekçesiyle bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozmaya uyan Mahkemece, aldırılan bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın davalı tarafça temyizi üzerine Yargıtay ( Kapatılan) 22. Hukuk Dairesince hükmün sair yönleri incelenmeksizin kısa karar ve gerekçeli karar çelişkisi sebebiyle usulden bozulmasına karar verilmiştir.
    Bozmaya uyan Mahkemece, aldırılan bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Temyiz:
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Gerekçe:
    1- Dosyadaki yazılara, kararın bozmaya uygun olmasına ve delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki tüm temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Ücret alacağı bakımından faize hak kazanmak için kural olarak işveren temerrüde düşürülmelidir. Ancak, bireysel ya da toplu iş sözleşmesinde açıkça bir ödeme günü kararlaştırıldığında, belirlenen ödeme tarihi sonrasında faiz işlemeye başlar.
    Somut uyuşmazlıkta, dava konusu ücret alacağı bakımından işverenin davadan önce temerrüde düşürüldüğüne dair dosyada delil bulunmamaktadır. Bu durumda ücret alacağına dava tarihinden itibaren faiz yürütülmesi gerekirken fesihten itibaren faize hükmedilmesi isabetli olmamıştır.
    Ne var ki bu yanlışlığın giderilmesi yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu"nun geçici 3. maddesi uyarınca uygulanmasına devam olunan mülga 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu"nun 438/7. maddesi uyarınca hükmün aşağıda belirtilen şekilde düzeltilerek onanması uygun bulunmuştur.
    SONUÇ: Temyiz konusu kararın hüküm fıkrasının 3. bendinde yer alan “...100,00-TL"sinin 19/08/2015 fesih tarihinden itibaren... ” rakam ve sözcüklerinin silinerek yerine “... 100,00 TL"sinin dava tarihi olan 30.09.2015 tarihinden itibaren... ” rakam ve sözcüklerinin yazılarak hükmün bu düzeltilmiş şekliyle ONANMASINA, peşin alınan temyiz harcının talep halinde ilgiliye iadesine, 24.12.2020 tarihinde oybirliği ile karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi