Abaküs Yazılım
18. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/2801
Karar No: 2016/4741
Karar Tarihi: 22.03.2016

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi 2016/2801 Esas 2016/4741 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen bir davada, vakıf malının satışına izin verilmesi istendi. Mahkeme, davanın kabulüne karar verdi ancak hüküm müdahiller vekili tarafından duruşma istemli olarak temyiz edildi. Yargıtay ise, vakfa ait taşınmazın satışına izin verilmesi talebinin reddine karar verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Kararda, 5737 sayılı Vakıflar Kanunu'nun 12. maddesi ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu'nun \"Amacın ve Malların Değiştirilmesi\" başlıklı 113. maddesi açıklayıcı bir şekilde yer aldı.
18. Hukuk Dairesi         2016/2801 E.  ,  2016/4741 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Dava dilekçesinde, vakıf malının satışına izin verilmesi istenilmiştir. Mahkemece davanın kabulüne karar verilmiş, hüküm müdahiller vekili tarafından duruşma istemli olarak temyiz edilmiştir.

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan ve duruşma tebligat gideri yatırılmadığından temyiz edenin duruşma isteği HUMK.nun 438/1.maddesi uyarınca reddedildikten sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
    Davacı vekili dava dilekçesinde; ..."de kurulu ... Vakfına ait 214 ada 98 parsel sayılı taşınmazın vakıf için daha yararlı olacak şekilde satılması veya başka bir mal ile değiştirilmesi için mütevelliye izin verilmesini istemiş, mahkemece davanın kabulüne karar verilmiştir.
    4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun "Amacın ve Malların Değiştirilmesi" başlıklı 113. maddesinde; "Durum ve koşullardaki değişmeler yüzünden vakıf senedinde yazılı amaca bağlı kalınması vakfedenin arzusuna açıkça uymayacak hale gelmiş ise mahkeme, vakfın yönetim organı veya denetim makamının başvurusu üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra vakfın amacını değiştirebilir. Amacın gerçekleşmesini önemli ölçüde güçleştiren veya engelleyen koşulların ve yükümlülüklerin kaldırılmasında veya değiştirilmesinde de aynı hüküm uygulanır.Amaca özgülenen mal ve hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesini veya paraya çevrilmesini haklı kılan sebepler varsa mahkeme, vakfın yönetim organı veya denetim makamının başvurusu üzerine diğerinin yazılı görüşünü aldıktan sonra gerekli değişikliğe izin verebilir."
    5737 sayılı Vakıflar Kanunu"nun 12. maddesinde; "Vakıflar; mal edinebilirler, malları üzerinde her türlü tasarrufta bulunabilirler. Genel Müdürlüğe ve mazbut vakıflara ait akar mallar ile hakların daha yararlı olanları ile değiştirilmesine, paraya çevrilmesine veya değerlendirilmesine Meclis yetkilidir. Mülhak, cemaat, esnaf vakıfları ile yeni vakıflara, başlangıçta özgülenen mal ve haklar, vakıf yönetiminin başvurusu üzerine, haklı kılan sebepler varsa, Denetim Makamının görüşü alınarak mahkeme kararı ile sonradan iktisap ettikleri mal ve hakları ise bağımsız ekspertiz kuruluşlarınca düzenlenecek rapora dayalı olarak vakıf yetkili organının kararı ile daha yararlı olanları ile değiştirilebilir veya paraya çevrilebilir."
    Vakfa ait 1341 tarihli vakfiyede; "Bundan sonra vakfın satışı, değiştirilmesi ve vakıf olmaktan çıkarılması ve telef edilmesi kesinlikle caiz olmayıp, hiç bir kimse tarafından değiştirme, başka bir şeye dönüştürme ve vakıf olmaktan çıkarma hak ve yetkisi yoktur." hükümleri yer almaktadır.
    Dosyadaki bilgi ve belgelerden; vakıf mütevellisi olan davacının, ..."de kurulu ... Vakfına ait 214 ada 98 parsel sayılı taşınmazın vakıf için daha yararlı olacak şekilde satılması veya başka bir mal ile değiştirilmesi için mütevelliye izin verilmesini istediği, vakıf evladı olan ... ve diğerlerinin davaya müdahale isteminin mahkemece kabul edildiği, müdahillerin davanın reddine karar verilmesini istediği, 06.09.2012 tarihli ... müfettiş raporunda sözkonusu taşınmazın satışının uygun olmadığı ancak başka taşınmaz ile değiştirilmesinin değerlendirilmesi gerektiğinin belirtildiği, 10.02.2014 tarihli bilirkişi raporunda ise taşınmazın satışının uygun olduğunun belirtildiği, yargılama sonunda mahkemece davanın kabulüne karar verildiği anlaşılmaktadır.
    Yukarıda gösterilen yasal düzenlemeler ve yapılan açıklamalar dikkate alındığında, mahkemece kurucu iradeye açıkça aykırı olan vakfa ait taşınmazın satışına izin verilmesi talebinin reddine karar verilmesi gerekirken yerinde olmayan gerekçe ile davanın kabulüne karar verilmesi doğru görülmemiştir.
    Bu itibarla yukarıda açıklanan esaslar gözönünde tutulmaksızın yazılı şekilde hüküm tesisi isabetsiz, temyiz itirazları bu nedenlerle yerinde olduğundan kabulü ile hükmün HUMK.nun 428.maddesi gereğince BOZULMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde temyiz edene iadesine, işbu kararın tebliğinden itibaren onbeş gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere 22.03.2016 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi