Abaküs Yazılım
7. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/3074
Karar No: 2016/10724
Karar Tarihi: 12.05.2016

Yargıtay 7. Hukuk Dairesi 2016/3074 Esas 2016/10724 Karar Sayılı İlamı

Özet:


İş Mahkemesinde görülen dava sonucunda, davacının iş akdinin davalı işveren tarafından sendikal üyeliği nedeniyle feshedildiği ve feshin haklı ya da geçerli bir nedene dayanmadığı gerekçesiyle davacının işe iadesine karar verildi. Davacı ayrıca işe başlatmama tazminatının hesaplanmasını talep etti. Mahkeme, feshin neden sendikal nedenle yapıldığı konusunda bir gerekçe olmadığı gerekçesiyle tazminatı 4 aylık ücret olarak belirledi. Ancak Dairemizce, sendikal tazminat davalarında ispat yükünün işçide olduğu belirtilerek, feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığının araştırılması gerektiği ifade edildi. Mahkemenin yeterli araştırma yapmadığı ve davacının üyelik fişinin okunaklı suretinin getirtilmemesi nedeniyle kararın bozulmasına karar verildi. Kararda geçen kanun maddeleri ise İş Kanunu'nun 25/II-h ve 4857 sayılı İş Kanunu'nun 21. Maddesi olarak belirtildi.
7. Hukuk Dairesi         2016/3074 E.  ,  2016/10724 K.

    "İçtihat Metni"




    Mahkemesi :İş Mahkemesi

    Dava Türü : İşe İade

    YARGITAY İLAMI

    Taraflar arasında görülen dava sonucunda verilen hükmün Yargıtay’ca incelenmesi taraf vekillerince istenilmekle, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldı, dosya incelendi, gereği görüşüldü:
    Davacı vekili, davacının davalı şirketin ... şubesinde araç muayene teknisyeni olarak çalıştığını, davalı işveren tarafından müvekkiline noterlik ihtarnamesi gönderilerek bir yıl önce iş arkadaşı ile yaptığı münakaşa iddiası ile İş Kanunu’nun 25/II-h maddesi uyarınca iş akdinin feshedildiğini, gerçekte iş akdinin feshinin davacının Tümtis sendikasına üye olması ve sendikal faaliyetlerde bulunması nedeniyle gerçekleştiğini ve feshin haksız ve kötüniyetli olduğunu belirterek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine, davacının başvurusuna rağmen işe başlatılmaması durumunda 4847 SK’un 21. Maddesi uyarınca 8 aylık ücreti tutarında tazminat ile çalışılmayan süre için 4 aylık ücret ve diğer haklarının ödenmesinin hüküm altına alınmasına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının 21.03.2013 tarihinde ... plakalı kamyonetin muayenesini araç muayene prosedürüne aykırı şekilde yapması, muayene raporunu onaylamadan muayene etiketini plakaya yapıştırmış olması ve bu hususun kamera görüntülerine yansıması, ayrıca 27.07.2012 tarihinde araç muayene teknisyeni olarak görev yapan ... ile kavga ederek işyerinin huzurunu bozucu hareketlerde bulunması nedeniyle iş akdinin bu iki haklı nedenle feshedildiğini savunarak davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının iş akdinin davalı işveren tarafından sendika üyeliği nedeniyle feshedildiği, feshin haklı ya da geçerli bir nedene dayanmadığı gerekçesiyle taleple bağlılık ilkesi de gözetilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Somut olayda mahkeme gerekçesinde belirtildiği üzere feshin haklı ya da geçerli nedene dayanmadığı anlaşıldığından feshin geçersizliğine karar verilmesi yerindedir.
    Ancak, davacı ayrıca iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğini iddia ederek işe başlatmama tazminatının 4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca 8 aylık brüt ücret tutarında belirlenmesini talep etmiştir. Her ne kadar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu"nun 25. Maddesi uyarınca sendikal nedenle fesihte sendikal tazminat bir yıldan az olamaz ise de, davacı talebini sınırladığından, talep doğrultusunda değerlendirme yapılacaktır. Mahkemenin karar gerekçesinde feshin neden sendikal nedenle yapıldığı konusunda bir gerekçe bulunmadığı, tazminatın 4857 sayılı İş Kanunu’nun 21. maddesi uyarınca 4 ay belirlendiği görülmektedir. Fesihte sendikal neden varsa davacının talebini sınırladığı gözetilerek işe başlatmama tazminatı 8 aylık brüt ücret tutarında belirlenmelidir.
    Dairemizce, sendikal tazminat davalarında ispat yükünün işçide olduğu hallerde, işyerinde çalışan ve sendikaya üye olan işçilerin sayısı, hangi tarihlerde üye oldukları, üyelikten çekilen işçilerin olup olmadığı, işyerinde çalışmakta olan işçilerin bulunup bulunmadığı, aynı dönemde yetki prosedürünün işletilip işletilmediği, işyerinde önceki dönemlerde toplu iş sözleşmelerinin bağıtlanıp bağıtlanmadığı, yeni işçi alınıp alınmadığı ve alınmışsa yeni işçilerin sendikalı olup olmadığı gibi hususlarla, işverence ekonomik veya teknolojik nedenlere dayalı bir fesih yoluna gidilmesi durumunda teknik yönden bu durumun araştırılması gibi ölçütler belirlenmiştir.
    Mahkemece, davacının üyesi bulunduğu sendikaya yazı yazılmış ise de, gönderilen üyelik fişinin okunaksız olduğu ve feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı konusunda yapılan araştırmanın yetersiz olduğu görülmektedir.
    Buna göre öncelikle davacının sendikaya üyelik fişinin okunaklı suretinin getirtilmesi ve yukarıda anlatılanlar ışığında fesih döneminde çalışan işçi sayısı, sendikalı kaç işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği, fesih döneminde işten çıkarılan işçi sayısı, istifa eden işçi sayısı, sendika üyeliğinden istifa eden işçilerin çalışmaya devam edip etmediği, sendikalı olup iş sözleşmesi feshedilenler yerine işçi alınıp alınmadığı konusunda yapılacak araştırma sonucunda feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı tartışılarak karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı nedenle BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde taraflara iadesine, 12.05.2016 gününde oybirliğiyle KESİN olarak karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi