Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/3687
Karar No: 2020/6964
Karar Tarihi: 12.11.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/3687 Esas 2020/6964 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davalı tarafından bir aracın güvenli bir şekilde kullanımını sağlamamakla suçlanarak açılan tazminat davasında mahkeme, kazadan dolayı destekten yoksun kalan davacıya 30.000 TL tazminat verilmesine hükmetmişti. Ancak davalı taraf zamanaşımı itirazında bulundu ve ceza zamanaşımı süresinin dolduğunu belirtti. Mahkeme, yanlış bir değerlendirme yaparak davanın kabulüne karar verdi. Temyiz uygulandıktan sonra hüküm bozuldu ve davanın zamanaşımı nedeniyle reddedilmesi gerektiği belirtildi. Kanunlar arasında aslında iki farklı zamanaşımı süresi bulunmaktadır: motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminatına ilişkin talepler için 2 yıl, cezayı gerektiren bir fiilden doğan maddi tazminat talepleri için TCK'de öngörülen zamanaşımı süresi.
Kanun maddeleri:
1. 2918 sayılı Karayolu Trafik Kanunu'nun 109/1. maddesi: \"Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve her halde, kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar.\"
2. Aynı kanunun 109/2. maddesi: \"Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve Ceza Kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş ise, bu süre maddi tazminat talepleri için de geçerlidir.\"
17. Hukuk Dairesi         2019/3687 E.  ,  2020/6964 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi


    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili, davalı tarafından ... sayılı poliçe ile trafik sigortası temin edilmiş olan ... plakalı aracın 21/07/2014 tarihinde müteveffa ... idaresindeyken Karabük istikametinden Bartın istikametine giderken direksiyon hakimiyetini kaybederek takla atması sonucu ..."ın vefat ettiğini, kazanın meydana gelmesinde ... plakalı aracın 8/8 kusurlu olduğunu, vefattan dolayı ..."ın eşi olan davacının destekten yoksun kaldığını, bu nedenle eş ... için şimdilik 1.000,00 TL destekten yoksunluk tazminatını talep etmiş, ıslah dilekçesiyle talebini 30.000,00 TL olarak artırmıştır.
    Davalı vekili, davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
    Mahkemece, Dairemizin ilgili bozma ilamına uyulmasına karar verilerek toplanan delillere göre; davanın kabulü ile 30.000,00 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine, karar verilmiş; hüküm, davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, trafik kazasından kaynaklanan destekten yoksun kalma nedeniyle maddi tazminat istemine ilişkindir.
    2918 sayılı KTK.nun 109/1. maddesinde "Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve her halde, kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar."
    denilmektedir. Aynı kanunun 109/2. maddesinde ise, "Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve Ceza Kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş ise, bu süre maddi tazminat talepleri için de geçerlidir." hükmüne yer verilmiştir.
    Davacının murisinin vefat ettiği olayda ceza zamanaşımı süresi 765 Sayılı TCK"nın 455/1 ve 102/4 maddelerine göre 5 yıldır. Davacı tarafından 21/07/2014 tarihinde dava açılmış olup, davalı taraf cevap dilekçesinde zamanaşımı definde bulunmuştur. Dava açıldığı tarih itibarı ile 5 yıllık (ceza) zamanaşımı süresinin dolmuş olmasına göre, dava zamanaşımına uğramış olmaktadır.
    O halde mahkemece davalı ... şirketi vekilinin zamanaşımı itirazının kabulü ile davanın zamanaşımı nedeniyle reddine karar verilmesi gerekirken, hatalı değerlendirme ile yazılı olduğu şekilde davanın kabulüne karar verilmesi doğru olmayıp bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle, davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA; peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalıya geri verilmesine 12/11/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi