Abaküs Yazılım
13. Hukuk Dairesi
Esas No: 2016/30567
Karar No: 2018/11376
Karar Tarihi: 27.11.2018

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi 2016/30567 Esas 2018/11376 Karar Sayılı İlamı

Özet:


Davacılar, murislerinin taşınmazına belediye tarafından kamulaştırmasız el atılması nedeniyle davalı avukata murisleri tarafından vekalet verilerek dava açılmasının istendiğini ancak davanın açılmadığını ve taşınmazın üçüncü bir kişiye satıldığını belirtmişlerdir. Murislerinin ve kendilerinin haberi olmadan gerçekleşen satışın davalının vekalet görevini kötüye kullandığını iddia ederek, 20.000 TL'nın tahsiline karar verilmesini istemişlerdir. Mahkemece, davanın kısmen kabulüne ve 16.239,97 TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir. Ancak, davacılar tarafından temyiz edilen kararın bozulması gerekirken kısmen kabul kısmen reddedilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Davanın tüketici işlemi olmadığı kabul edilmelidir ve uyuşmazlık genel mahkemelerde çözülmelidir.
Kanunlar:
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesi: tüketici ve tüketici işlemi tanımı
- 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 73. maddesi: uygulanması ile ilgili ihtilafın Tüketici Mahkemelerinde görülmesi
13. Hukuk Dairesi         2016/30567 E.  ,  2018/11376 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Tüketici Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne kısmen reddine yönelik olarak verilen hükmün davacılar avukatınca duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacılar vekili avukat ... geldi. Karşı taraftan gelen olmadığından onun yokluğunda duruşmaya başlanılmış ve hazır bulunan avukatın sözlü açıklaması dinlenildikten sonra karar için başka güne bırakılmıştı. Bu kez temyiz dilekçesinin süresinde olduğu saptanarak dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

    K A R A R

    Davacılar, murislerinın 1/2 oranında pay sahibi olduğu taşınmaza belediye tarafından kamulaştırmasız el atılması nedeniyle davalı avukata murisleri tarafından vekalet verilerek dava açılmasının istendiğini, ... ... 12. Asliye Hukuk Mahkemesi"nin 2009/160 esas sayılı dosyası ile kamulaştırmasız el atma davasının açıldığını, ancak davanın takip edilmemesi nedeniyle davanın açılmamış sayılmasına karar verildiğini, bu arada murislerinin vefaat ettiğini, davayla ilgili olarak avukatın kendilerine yalan beyanda bulunduğunu, taşınmazın üçüncü bir kişye satılmış olduğunu öğrendiklerini, satışı davalının murislerinin vekili sıfatı ile davalının gerçekleştirdiğini, bu satıştan murislerinin ve kendilerinin haberlerinin olmadığını, davalının vekalet görevini kötüye kullandığını, davalının hile ile muristen vekalet alarak gizlice satışı gerçekleştiğini, satış bedelinin ödenmediğini, taşınmazın satış tarihinde rayiç bedelinin tespitini isteklerini ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, şimdilik 20.000,00 TL.nın davalıdan tahsiline satış tarihinden itibaren en yüksek banka mevduat faizinin uygulanmasına karar verilmesini istemişlerdir.
    Davalı, davanın reddine karar verilmesini dilemiştir.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulüne, 16.239,97 TL"nin dava tarihinden itibaren işleyecek olan yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm, davacılar tarafından temyiz edilmiştir.
    1-6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 3. maddesine göre tüketici; ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişiyi, tüketici işlemi; mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler İle tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki İşlemi ifade eder. 6502 sayılı yasanın 73. maddesi, bu kanunun uygulanması ile ilgili her türlü ihtilafa Tüketici Mahkemelerinde bakılacağını öngörmüştür.
    Bir hukuki işlemin sadece 6502 sayılı yasada düzenlenmiş olması tek başına o işlemden kaynaklanan uyuşmazlığın Tüketici Mahkemesinde görülmesini gerektirmez. Bir hukuki işlemin 6502 sayılı yasa kapsamında kaldığının kabul edilmesi için taraflardan birinin tüketici olması gerekir. Somut olayda; davacılar murisinin taşınmazın satışı için davalı avukata vekalet verdiği, vekaleten satış nedeniyle taşınmaz bedelinin davacılara ödenmediği iddasıyla eldeki davanın açıldığı anlaşıldığından taraflar arasındaki ilişkinin tüketici işlemi olmadığının kabulü gerekir. Bu itibarla uyuşmazlığın Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında kalmadığına göre davaya bakmaya genel mahkemeler görevlidir. O halde, mahkemece, görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yazılı şekilde davanın kısmen kabul kısmen red kararı verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    2-Bozma nedenine göre davacıların sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Temyiz edilen kararın (1) numaralı bentle açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, (2) numaralı gereğince davacıların diğer temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, 1.630,00 TL duruşma avukatlık parasının davalıdan alınarak davacılara ödenmesine, peşin alınan 29,20 TL harcın istek halinde davacılara iadesine, HUMK’nun 440/I maddesi uyarınca tebliğden itibaren 15 gün içerisinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 27/11/2018 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    Son Eklenen İçtihatlar   AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi