
Esas No: 2020/823
Karar No: 2022/5930
Karar Tarihi: 28.02.2022
Yargıtay 4. Ceza Dairesi 2020/823 Esas 2022/5930 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Sanık, olay sırasında gözlük kullanan kişinin gözüne yumruk attığı için hem mala zarar verme suçunun, hem de yaralama suçunun meydana geldiği sabit görülmüştür. Ancak, sanık hakkında sadece yaralama suçundan ceza verilmiştir. Ayrıca, CMK'ya eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan \"hükme bağlanmış\" ibaresinin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği için, CMK'nın 251/1. maddesi kapsamındaki suçlar yeniden değerlendirilmelidir. Yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayarak yeniden yapılması gerektiği kararlaştırılmıştır. Kanun maddeleri: 5237 sayılı TCK'nın 44. maddesi, Anayasa'nın 38. maddesi, 5237 sayılı TCK'nın 7. maddesi, CMK'nın 251. maddesi ve 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesi.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
SUÇLAR : Tehdit, yaralama
HÜKÜMLER : Mahkumiyet
KARAR
Yerel Mahkemece bozma üzerine verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede, başkaca nedenler yerinde görülmemiştir.
Ancak;
1- Sanığın, olay sırasında gözlük kullanan katılanın gözüne yumruk atması şeklinde gerçekleşen olayda; sanığın eyleminin tek fiil olduğu ve bu suretle, tek olan eylem sonucunda hem katılana karşı mala zarar verme suçunun, hem de yaralama suçunun meydana geldiği sabit olup bir fiil ile birden fazla farklı suçun oluşmasına sebebiyet veren sanık hakkında 5237 sayılı TCK'nın 44. maddesinin uygulanması ve meydana gelen suçların en ağırı olan mala zarar verme suçundan dolayı cezalandırılması gerektiği ancak mala zarar verme suçundan açılmış bir davanın bulunmadığı bu nedenle suç duyurusunda bulunulup dava açılması durumunda birleştirilerek karar verilmesi gerektiği gözetilmeden yargılamaya devamla yazılı şekilde karar verilmesi,
2- Kabule göre de, ... gün ve 7188 sayılı Kanun'un 24. maddesi ile 5271 sayılı CMK'nın 251. maddesinde Basit Yargılama Usulü düzenlenmiş olup, bu düzenlemenin uygulanmasıyla ilgili olarak, CMK’ya 7188 sayılı Kanunla eklenen geçici 5. maddenin birinci fıkrasının (d) bendinde yer alan “hükme bağlanmış” ibaresinin, Anayasa Mahkemesinin ... tarihli ve ... Karar sayılı kararıyla "basit yargılama usulü" yönünden Anayasa'nın 38. maddesine aykırı görülerek iptaline karar vermesi karşısında, temyiz incelemesi yapılan ve CMK’nın 251/1. maddesi kapsamına giren suçlar yönünden; Anayasanın 38. maddesi ile 5237 sayılı TCK'nın 7 ve CMK'nın 251 vd. maddeleri gereğince yeniden değerlendirme yapılması zorunluluğu,
Bozmayı gerektirmiş ve O Yer Cumhuriyet Savcısının temyiz nedenleri yerinde görülmekle, tebliğnameye aykırı olarak HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yargılamanın bozma öncesi aşamadan başlayıp sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın esas/hüküm mahkemesine gönderilmesine, ... tarihinde oy birliğiyle karar verildi.
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.