
Esas No: 2022/2012
Karar No: 2022/1491
Karar Tarihi: 24.11.2022
BAM Hukuk Mahkemeleri Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi 2022/2012 Esas 2022/1491 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 20. Hukuk Dairesi'nin 2022/1490 sayılı kararı, ihtiyati tedbir istemiyle açılan davada ilk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir talebinin reddine ilişkindir. İhtiyati tedbir isteyen tarafın, davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmesi gerektiği ancak somut olayda bu koşulların oluşmadığı tespit edilmiştir. Bu sebeple istinaf başvurusu, esastan reddedilmiştir. Kararın gerekçesinde HMK'nın 390/3. maddesiyle belirlenen yaklaşık ispat koşulu ve ihtiyati tedbir talep etmenin koşulları ayrıntılı olarak açıklanmıştır. Kararın yazıldığı tarih: 20/12/2022.
HMK 355, 353/1-b.1, 362/1-f, 390/3.
T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20.HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2022/2011
KARAR NO : 2022/1490
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ : ANKARA 1. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ : 08/08/2022
NUMARASI : 2022/295 Esas
İHTİYATİ TEDBİR
İSTEYEN :
VEKİLİ :
KARŞI TARAF :
VEKİLİ :
TALEBİN KONUSU : İhtiyati Tedbir
Ankara 1. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 08/08/2022 tarih ve 2022/295 Esas sayılı kararın Dairemizce incelenmesi ihtiyati tedbir isteyen vekili tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ :İhtiyati tedbir isteyen vekili, müvekkili adına tescilli "..." asıl unsurlu markaların olduğunu, karşı tarafın internet sitesi, sosyal medya hesapları ve ürettikleri ürünlerle bu markalara tecavüzde bulunduklarını ileri sürerek açtığı marka hakkına tecavüzün tespiti, durdurulması, kaldırılması, maddi ve manevi tazminat istemli davada, bu fiillerin durdurulması, internet sitesine ve sosyal medya hesaplarına erişimin engellenmesi, söz konusu ürünlerine ve bunların üretim araçlarına el konulması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesi talep edilmiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ: Mahkemece, dosya kapsamında alınmış bilirkişi raporunun bulunmadığı, delil tespiti talebinin de olmadığı, dosyada mevcut bilgi ve belgelerin ispat açısından bu aşamada yeterli sayılamayacağı, ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi için yaklaşık ispat koşulunun yerine getirilmesinin gerektiği, dosyada bulunan bilgi ve belgeler kapsamında yaklaşık ispat koşulunun yerine gelmediği gerekçesiyle ihtiyati tedbir talebinin reddine karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ: İhtiyati tedbir isteyen vekili, karşı taraf eylemlerinin, müvekkilinin marka tescilinden doğan haklarına tecavüz teşkil ettiğini, dava dilekçesinin eki olarak dosyaya sunulmuş müvekkiline ve karşı tarafa ait ürünlerden görüldüğü üzere hem markalar arasında karıştırılma tehlikesinin açıkça mevcut olduğunu hem de ürünlerin şüpheye yer bırakılmayacak şekilde aynı amaçla kullanıldığını, somut olayda ihtiyati tedbir koşullarının oluştuğunu ileri sürerek, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasını ve ihtiyati tedbir taleplerinin kabulüne karar verilmesini istemiştir.
GEREKÇE : Talep, ihtiyati tedbir istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK'nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
Dosya kapsamı, mevcut delil durumu ve ileri sürülen istinaf sebepleri dikkate alındığında mahkemenin vakıa ve hukuki değerlendirmesinde usul ve esas yönünden yasaya aykırılık bulunmadığı, ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi için HMK'nın 390/3. maddesi uyarınca ihtiyati tedbir talep eden tarafın, davanın esası yönünden kendisinin haklılığını yaklaşık olarak ispat etmesinin gerektiği, somut olayda ilk derece mahkemesince de kabul edildiği iddianın yaklaşık olarak ispat edilemediği, koşulların oluşması halinde her zaman ihtiyati tedbir istenebileceği anlaşılmakla, ihtiyati tedbir isteyen vekilinin istinaf başvurusunun esas yönünden reddine dair hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1- İhtiyati tedbir isteyen vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b.1 maddesi gereğince ESASTAN REDDİNE,
2-Alınması gereken 80,70 TL maktu istinaf karar ve ilam harcının, istinaf başvurusu sırasında yatırıldığı anlaşıldığından, yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
3-İstinaf aşamasında ihtiyati tedbir isteyen tarafça yapılan yargılama giderlerinin uhdesinde bırakılmasına,
4-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına dair,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oybirliği ile 24/11/2022 tarihinde HMK 362/1-f maddesi uyarınca KESİN olmak üzere karar verildi.
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 20/12/2022
Başkan
...
Üye
...
Üye
...
Katip
...
Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.
